Amazonov Prime Air odjel obavijen je potpunom tajnosti: Nikome ne govore gdje rade, predstavljaju se lažnim imenima i skrivaju adresu ureda

Za Amazonov odjel koji razvija tehnologiju za dostavu putem dronova vrijede neka posebna pravila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.06.2020. / 15:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao nikad prije, koronakriza pokazala nam je važnost online narudžbi i dostave proizvoda kupljenih preko interneta. Osim poznatih dostavljača poput biciklista Glova i Wolta (koji su tijekom karantene donosili i brojne druge proizvode pored hrane), u igru su se uključili i igrači poput Bolta i Ubera, što jasno pokazuje vrijednost i potencijal tržišta. Koliko je brza i pouzdana dostava važna najbolje znaju u Amazonu koji je također profitirao tijekom krize, a kompanija najbogatijeg čovjeka na svijetu već se priprema za budućnost u kojoj bi dostava trebala biti radikalno drukčija.

Jeff Bezos i Blue Moon Znate li o kome je riječ? Za 6 godina mogli bismo imati prvog bilijunaša!

Umjesto putem bicikla, motora ili automobila, hranu i manje proizvode na kućni prag ili jednom možda čak i na prozor trebali bi dostavljati - dronovi. Amazon već testira takve dostavne bespilotne letjelice u sklopu nadolazeće usluge Prime Air, a koliko je ta tehnologija važna najbolje možemo vidjeti prema tajnovitosti koja okružuje zaposlenike odjela koji razvija dostavne dronove.

Kako bi bili sigurni da ništa ne procuri u javnost ili da se nekih detalja dokopa konkurencija, Amazon primjenjuje taktiku stroge tajnosti pa tako zaposlenici koji rade u tom odjelu ne smiju nikome reći za koga rade, predstavljaju se lažnim imenima te moraju izmišljati imena timova za koje rade poput npr. "Project Venice". Također, zabranjeno im je dijeliti informacije o adresi ureda u kojima rade, a koji je smješten negdje u širem području Seattlea, njihove su Amazonove identifikacijske iskaznice prekrivene kako nitko ne bi mogao vidjeti podatke s njih, a svi se dokumenti vezani uz projekte na kojima rade drže na posebnim serverima zaštićeni još sigurnijim lozinkama.

No osim što su zbog takve tajnosti izolirani od sjedišta kompanije, ona im stvara i teškoće pri razvoju i testiranju proizvoda. Naime, njihova testiranja dronova ponekad prekida policija koju zovu uznemireni susjedi kojima zaposlenici odjela Prime Air ne žele reći za koga rade, a zbog toga često moraju mijenjati lokacije testiranja, što sve usporava razvoj proizvoda.

Slika nije dostupna Musk na Twitteru zaziva razbijanje Amazona: Monopol je loš!

Inače, Bezos je uslugu dostave dronovima predstavio još krajem 2013. i najavio je da će usluga biti dostupna 2015. ili koju godinu kasnije, no jasno je da ćemo na raširenu dostave putem bespilotnih letjelica trebati sačekati još neko vrijeme.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti