Znate li o kome je riječ? Za 6 godina mogli bismo imati prvog bilijunaša!

Vrijednost Amazona, a time i bogatstvo njegova osnivača i izvršnog direktora konstantno raste, a ako nastavi rasti i dalje tim tempom, Jeff Bezos mogao bi postati prvi bilijunaš.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.05.2020. / 10:14

Jeff Bezos i Blue Moon (Foto: Blue Origin)

Analitičari i financijski novinari godinama su nagađali i predviđali kako bi Apple mogao biti prva kompanija koja će probiti magičnu granicu od bilijun dolara tržišne vrijednosti. Sredinom 2018. to se zaista dogodilo, a od tada još su tri velike kompanije premašile bilijun (na kraće ili duže vrijeme) - Microsoft, Amazon i Alphabet. No nakon što smo dobili prvu kompaniju koja je premašila bilijun, sada su mediji počeli nagađati o prvoj osobi čije bi osobno bogatstvo moglo probiti tu nevjerojatnu granicu.

Bezos i robotski pas (Foto: Twitter) Bogatstvo raste na krilima koronakrize: Ova usporedba najbolje pokazuje koliko je težak najbogatiji čovjek na svijetu

Prognoze o tome tko bi i kada mogao postati bilijunaš objavila je kompanija Comparisun. Prema njima, to bi trebao biti osnivač i izvršni direktor Amazona, trenutačno najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos, i to 2026. godine. Izračun je baziran na prosječnom godišnjem rastu tijekom posljednjih pet godina koji su primijenili i na budućnost. Bezosovo bogatstvo tijekom proteklih pet godina raslo je prosječno 34 posto i ako nastavi takvim tempom, dijeli ga još šest godina od probijanja granice od bilijun dolara. Naravno, takva planiranja u vrijeme koronakrize i velike nesigurnosti iznimno su nezahvalna i teško je predvidjeti kakva će biti slika globalne ekonomije za šest mjeseci, a kamoli za šest godina.

Trenutačno je Bezos ipak jako daleko od bilijuna jer njegovo bogatstvo iznosi "samo" 145 milijardi dolara. On je jedna od rijetkih osoba koja je profitirala tijekom koronakrize te je njegovo bogatstvo na krilima potražnje za uslugama Amazona i rastom cijena dionica Amazona u velikom porastu posljednjih mjeseci.

Slika nije dostupna Važna je jedna stvar! Jeff Bezos objasnio što je potrebno napraviti da bi se gospodarstvo postupno vratilo na staro

Nakon objave ovih predviđanja zapalio se Twitter, na kojem je dio korisnika kritizirao Bezosa, a dio ga je pohvalio jer je daleko napredovao od osobe koja je pokrenula prvu online knjižaru do vođenja gigantske kompanije. Kritičari su ga prvenstveno napali jer, osim neplaćanja poreza za kompaniju koja okreće milijarde dolara, smatraju da nema korektan odnos prema radnicima, što je najbolje vidljivo u ovom tvitu.

Također, treba podsjetiti i na štrajk zaposlenika Amazona koji smatraju da kompanija nije dovoljno napravila kako bi ih zaštitila. Otpustili su zaposlenike koji su pokrenuli štrajk, a Bezos se našao na udaru javnosti prošlo ljeto i zbog donacije za oporavak od velikih požara koji su bjesnjeli Australijom. Amazon je donirao manje od 700 tisuća dolara, što je, smatraju mnogi, premalo za najbogatijeg čovjeka na svijetu i kompaniju čija vrijednost danas iznosi više od bilijun dolara.

Izvor: Market Watch

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti