Prije 25 godina Amazon je bio kompanija koja je prodavala knjige putem interneta, a danas je to jedna od najvrjednijih kompanija na svijetu koja nam pokazuje kako bi mogla izgledati budućnost trgovine. U toj budućnosti ne samo da nećemo koristiti gotovinu za plaćanje, već kupljene stvari nećemo nositi na blagajne – jer blagajni i blagajnika neće ni biti, nego ćemo stvari samo stavljati u košare ili vrećice za kupovinu i izaći iz trgovine, bez provlačenja kartica ili mobilnog plaćanja.

Amazon Go (Foto: AFP) Trgovine bez blagajni stižu i u Europu

Takav koncept trgovina bez blagajni i blagajnika Amazon je pokrenuo prije dvije godine, a dosad su trgovine Amazon Go otvorene na više od 20 lokaciju u Seattleu, Chicagu, New Yorku i San Franciscu. Danas će Amazon u Seattleu otvoriti još jednu takvu trgovinu koja je čak četiri puta veća od prve trgovine koju su otvorili te će se u njoj moći kupiti više od 5 tisuća proizvoda. Dok su dosadašnje trgovine otvarane prvenstveno u poslovnim četvrtima, nova trgovina bez blagajni otvorit će se u stambenom kvartu.

Amazon Go (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U trgovinama Amazon Go nema blagajnika, no ona nije potpuno automatizirana te su zaposlenici zaduženi za punjenje polica, komunikaciju s kupcima itd.

Roboti (Foto: Getty Images) "Zbog pohlepe najbogatijeg čovjeka na svijetu bez posla će ostati milijuni ljudi"

Trgovine su opremljene modernom i skupom tehnologijom, kamerama i senzorima koji prate što ljudi stavljaju u košarice i to dodaju na njihov račun s kojeg se skida novac. Da bi se uopće počelo kupovati, prilikom ulaska u trgovinu potrebno se registrirati s Amazonovim računom koji je povezan s karticom. Zbog toga prilikom izlaska ne treba vaditi karticu ili mobilni telefon – trgovina zna tko ste, zna vaš broj kartice i zna što ste uzeli tako da prilikom izlaska samo skine novac s vašeg računa.

Izvor: Vox
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju