Trgovine bez blagajni stižu i u Europu

Amazon trenutačno traži prostor u Londonu u kojem bi pokrenuo svoju prvu trgovinu bez blagajni izvan granica SAD-a.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.12.2018. / 08:34

Amazon Go (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kako se bliže božićni blagdani, tako su redovi u trgovinama sve veći, pogotovo vikendima kada se iskorištava slobodno vrijeme za kupovinu poklona za najdraže. Cijeli proces čekanja u redu, interakcije s prodavačima i plaćanje može biti jako dug i zamoran, pogotovo u današnje doba kada više uopće nemamo slobodnog vremena, no rješenje za ove probleme i gubljenje vremena postoji i možda će za koju godinu biti dostupno i u Hrvatskoj.

To rješenje nije idealno jer, iako će ubrzati kupovinu, utjecat će na brojne otkaze – riječ je o Amazonovim trgovinama u kojima neće biti blagajni, već će kupci samo uzeti što im treba i napustiti trgovinu. Zahvaljujući brojnim senzorima, računalnoj viziji i kamerama sve što kupci stavljaju u košare prati se i bilježi te, kada korisnici napuste trgovinu, i naplaćuje.

Pri ulasku u trgovinu potrebno se prvo registrirati s Amazonovim računom kako bi softver znao o kome se radi te s kojeg računa treba na kraju skinuti novac.

Amazon Go (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Amazonove Go trgovine trenutno su dostupne samo u nekoliko američkih gradova (do 2021. Amazon planira otvoriti čak oko tri tisuće takvih trgovina), a čini se da Jeff Bezos planira prvu takvu trgovinu otvoriti i u Europi.

Prema The Telegraphu, kompanija trenutno traži odgovarajući prostor u Oxford Circusu u Londonu te bi to trebala biti Amazonova flagship trgovina u Velikoj Britaniji. Bezos i Amazon trenutačno su još u fazi demonstriranja svoje tehnologije, smatra Marina Koytcheva, analitičarka CSS Insighta, te dodaje da su već dokazali kako je njihov koncept uspješan, što znači da uskoro mogu prijeći u novu fazu i otvaranje novih trgovina.

Osim SAD-a, plan je, čini se, osvojiti i Veliku Britaniju s trgovinama bez blagajni, a nakon toga (i ako se takav pristup i dalje bude pokazao uspješnim i profitabilnim) vjerojatno će se proširiti i na druge države.

Izvor: The Telegraph

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti