Ambiciozni planovi: Prvi let letećeg taksija žele već za dvije godine, a bespilotnu verziju do 2030.

Plan do kraja desetljeća također predviđa redovito korištenje dronova za borbu protiv kriminala kao i dostavu za hitne službe.

Hina | 08.04.2024. / 08:24

Zračni taksi (Foto: Archer Aviation)

 Prvi leteći taksi s vozačem mogao bi poletjeti u Ujedinjenom Kraljevstvu za dvije godine prema planovima vlade, koji također predviđaju redovnu dostavu bespilotnim letjelicama u medicinske svrhe do 2027.

Ministarstvo prometa je objavilo svoj akcijski plan o budućnosti leta, prema kojem bi se bespilotni leteći taksiji uveli do 2030.

Plan do kraja desetljeća također predviđa redovito korištenje dronova za borbu protiv kriminala kao i dostavu za hitne službe.

Provedba strategije bi značila usvajanje tehnologije "jednom ograničene na područje znanstvene fantastike", prema ministarstvu prometa, a tehnologija dronova bi mogla doprinijeti gospodarstvu zemlje u vrijednosti od 45 milijardi funti (oko 52 milijarde eura) do 2030.

Ministar zrakoplovstva i tehnologije Anthony Browne je rekao: Moderna tehnologija baterija će preoblikovati promet kakav poznajemo. Ovaj plan će se pobrinuti za to da imamo spremnu infrastrukturu i regulacije da to ostvarimo.

Od letećih taksija do dronova hitne službe, trudimo se da UK bude na čelu ove dramatične promjene u prijevozu, da poboljšamo živote ljudi i osnažimo ekonomiju.

Prijedlozi uključuju i dozvolu leta za dronove, a da se pritom s njima ne mora održavati vizualni kontakt (BVLOS) kako bi se omogućio razvoj sektora.

Također, cilj je obnoviti manje aerodrome koji bi mogli funkcionirati kao uzletišta za električne letjelice koje polijeću uspravno. Planovi razvijaju standarde za bespilotne letjelice kako bi se povećala javna sigurnost i pronašli načini da se uključe lokalne vlasti i zajednice ne bi li imale ostvarile potencijalne gospodarske i društvene koristi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti