Američka agencija za kibernetičku sigurnost ne objavljuje često upozorenja, no kad ih objavi, trebalo bi ih shvatiti veoma ozbiljno. Tako su prije nekoliko dana objavili upozorenje u kojem navode kako su njihovi stručnjaci za kibernetičku sigurnost otkrili ranjivost u softveru koji koriste milijuni pametnih uređaja.

U upozorenju je navedeno oko 150 proizvođača čiji su pametni uređaji potencijalno ranjivi zbog sigurnosnog propusta u softveru. Radi se o uređajima poput pametnih utičnica, printera, rutera, ali i medicinskih uređaja i uređaja za nadzor i kontrolu prostora. Kako su objasnili, hakeri mogu iskoristiti tu ranjivost kako bi upali i preuzeli kontrolu nad mrežom unutar kuće ili tvrtke te ju uništili. Ono što posebno zabrinjava je što su se najranjivijima pokazali senzori i kamere koje kontroliraju temperaturu u prostorima, ali i senzori i kontrolni sustavi koji upravljaju resursima koji su od životne važnosti za ljude kao što su električna energija, voda ili pak automatsko upravljanje zgradama.

Jedina pozitivna stvar je što zasad nisu zabilježeni nikakvih hakerski napadi koji iskorištavaju ove ranjivosti. No agencija je zato upozorila sve korisnike da poduzmu sve moguće radnje kako bi smanjile rizik od hakiranja. Ako je to ikako moguće, trebalo bi isključiti pogođene uređaje iz mreže ili ih barem izdvojiti u zasebnu mrežu kako u slučaju hakerskog napada ne bi bila kompromitirana glavna mreža.

Istraživači koji su otkrili ranjivost o tome su informirali agencije za kibernetičku sigurnost u Japanu, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, ali i proizvođače ugroženih proizvoda koji bi trebali napraviti zakrpe za ranjivosti u svojim uređajima.

Upozoravaju kako bi ranjivosti, ako ne budu zakrpane, mogle ostaviti velike mreže ranjivima na hakerske napade, što bi moglo rezultirati velikim financijskim štetama, ali i ugroziti živote ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju