Američka mornarica ponovno uznemirava građane: Testirali izdržljivost najskupljeg ratnog broda "potresom" od 3,9 stupnjeva

Američka mornarica ima veoma zanimljiv način testiranja najskupljeg broda u svojoj povijesti.

Martina Čizmić | 10.08.2021. / 16:00

Florida nije poznata kao seizmički aktivno područje. Potresi su tamo veoma rijetki. No, u posljednje vrijeme stanovnici Floride zatresli su se već nekoliko puta, ali ne zbog tektonskih poremećaja već - američke mornarice.

Kako javljaju lokalni mediji, američka mornarica provodila je "eksperimentalnu eksploziju" tako što je aktivirala snažne eksplozive na udaljenosti od gotovo 180 kilometara od obale Jacksonvillea na Floridi. Eksplozija je bila toliko jaka da su seimografi zabilježili "potres" jačine 3,9 stupnjeva.

Mornarica je dizajnirala ovaj nosač koristeći napredne računalne metode modeliranja, testiranja i analize kako bi se osigurala da su brodovi ojačani i mogu izdržati teške borbene uvjete, istaknuo je kapetan Brian Metcalf, voditelj mornaričkog ureda zaduženog za buduće nosače zrakoplova na službenim stranicama mornarice.

Dodao je kako je cilj ovih testiranja bio uvjeriti se da će se brod u stvarnim borbenim uvjetima ponašati onako kako je dizajniran te dokazati posadi, na prilično dramatičan način, da će brod moći izdržati snažne udare i nastaviti s radom u ekstremnim uvjetima.

Brod će se sad vratiti u luku Tidewater gdje će biti pomno pregledan, popravljena bilo kakva šteta koja je mogla nastati te će se nastaviti s njegovom modernizacijom kako bi bio spreman za službeno isplovljavanje 2022. godine.

No, to nije prvi put da se američka mornarica "igra" snažnim eksplozivima i izaziva lažne potrese. Prvi su put protresli stanovnike Floride u lipnju kad su na otprilike istom mjestu detonirali 18 tona eksploziva kako bi testirali može li novi, 13,3 milijardi dolara vrijedan nosač zrakoplova, preživjeti borbene uvjete.

Tada su iz mornarice potvrdili kako će provoditi seriju testova, ali i kritičarima odgovorili kako "vode računa o morskim životinjama na tom području".

Slika nije dostupna Pogledajte snimku testiranja američkog nosača zrakoplova na pučini koje je uzrokovalo potres od 3,9 stupnjeva!

Druga je eksplozija uslijedila sredinom srpnja i također došla do 3,9 stupnjava na Richterovoj ljestvici.

Iz mornarice uvjeravaju kako je ovaj treći test, ujedno i posljednji, a kako je izgledao pogledajte sami. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti