Američka vojska na ratištima će koristiti 3D printere za printanje dronova

Američka vojska i marinci pokrenuli su poseban program izrade bespilotnih letjelica koje će se moći printati direktno na bojištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.12.2017. / 11:10

Američka vojska okreće se 3D printanju dronova (Foto: U.S. Army photo by David McNally) (Foto: U.S. Army photo by David McNally)

Uz pješadiju i lako i teško naoružanje, tenkove i topove, američka vojska bi u budućnosti na bojišta mogla slati i – printere! Naime, vojska i marinci pokrenuli su poseban program izrade bespilotnih letjelica koje će se moći printati direktno na bojištu i koje će se moći prilagoditi uvjetima koji vladaju na ratištima.

Naime, ako vojnicima bude potreban dron za izviđanje, oni će putem posebne aplikacije na tabletu sastaviti bešumnu letjelicu malih dimenzija na koju će se moći postaviti kamera i stisnuti "print" – dijelovi za dron isprintat će se za nekoliko sati te će ih biti samo potrebno spojiti i početi koristiti letjelicu. Također, ako situacija na prvoj crti bude zahtijevala veliku letjelicu na koje će moći postaviti oružje i napasti neprijatelja, i takav dron moći će se brzo isprintati i sastaviti.

Ovaj koncept kombinira avionske tehnologije, 3D printanje i razvoj softvera, stoji u objavi američke vojske koja je aplikaciju za sastavljanje letjelica zamislila slično kao katalog na Amazonu – potrebno je samo iz tog kataloga izabrati dijelove koji su potrebni (svi dijelovi su modularni tako da se mogu koristiti na svim printanim dronovima ovog programa) i isprintati ih.

Znanstvenici koji sudjeluju u ovom projektu već su uspješno testirali prototip 3D isprintanog drona te nastavljaju s razvojem i širenjem ovog programa. Osim dijelova koji će biti dostupni u tom katalogu, u budućnosti bi i sami vojnici unutar aplikacije mogli razvijati posebne dijelove za dronove, ovisno o potrebama i situaciji.

Iako ovakav program razvoja prilagodljivih dronova koji se mogu jednostavno isprintati zvuči odlično i iako je počelo njihovo testiranje, proći će još neko vrijeme prije negoli program u potpunosti bude savršen i spreman za korištenje. Jolie Frketic, znanstvenica koja radi na ovom programu, kao glavne prioritete navela je želju za poboljšanjem brzine printanja te jačine isprintanih dijelova, što možemo očekivati u budućnosti.


Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti