Američki vojnici dobivaju najubojitiju snajpersku pušku i ne kriju oduševljenje: "Fenomenalno je dobra"

Marinci, Specijalne postrojbe, zapravo čitava američka vojska želi novu snajpersku pušku poznatog američkog proizvođača, a zasad je samo američki snajperisti testiraju i ne kriju svoje oduševljenje.

Branimir Vorša | 01.06.2020. / 14:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Barrettova MRAD snajperska puška (Multi-Role Adaptive Design) oduševila je sve u američkoj vojsci, a dio američkih vojnika napokon ima priliku i testirati je.

To je genijalna puška, naglašava Kevin Sipes, narednik i iskusni snajperist američke vojske.

Američka vojska ima nekoliko naziva za tu pušku, ovisno o rodu vojske koji to pitate, pa se tako još zove i PSR (Precision Sniper Rifle), ASR (Advanced Sniper Rifle) ili Mk 22.

Dolazi u pravo vrijeme i povećat će našu učinkovitost i sposobnosti, tvrdi Sipes, koji nadgleda obuku snajperista u Fort Benningu.

Prema njegovim riječima, ta će puška učiniti američke snajperiste mnogo fleksibilnijima jer nudi više platformi unutar istog sustava, a pritom ponajviše misli na streljivo koje koristi.

Naime, Barret je dizajnirao MRAD tako da joj se lako može zamijeniti cijev, a time i željeni kalibar streljiva.

Operater puške imat će na raspolaganju čak četiri zamijenjive cijevi, odnosno moći će koristiti više kalibara streljiva, ovisno o potrebi i razini zadatka. Među njima je i NATO-v 7,62 x 51-milimetarsko streljivo.

MRAD će zamijeniti M2010 i M107 snajperske puške, za koje Sipes kaže da su vojsci dobro odlično služile.

Dosadašnje reakcije s testiranja isključivo su pozitivne, a Sipes ističe nestrpljivost vojnika da puška što prije postane standardna oprema.

Svi smo uzbuđeni i želimo taj oružani sustav, rekao je. Nisam vidio ništa na toj puški što mi se ne sviđa. Radi fenomenalno dobro, dodaje Sipes.

Barret je u ožujku 2019. godine potpisao ugovor vrijedan 49,9 milijuna dolara za razvoj MRAD puške, a čini se kako će im se taj ugovor dodatno isplatiti. Američki marinci već planiraju nabavu 250 komada tih pušaka za četiri milijuna dolara, dok ostatak američke vojske planira nabavku 536 komada tih pušaka za 10 milijuna dolara u 2021. godini.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti