Američki regulator pokrenuo istragu o autopilotu: Zašto se Teslini automobili zalijeću u parkirane policijske i druge automobile?

Iz Tesle su u više navrata podsjećali kako Autopilot nije sustav koji je u potpunosti autonoman te služi kao pomoć vozaču, a ne njegova zamjena.

Martina Čizmić | 16.08.2021. / 15:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američka National Highway Traffic Safety Administration, agencija zadužena za sigurnost prometa, službeno je otvorila istragu o Teslinom autopilotu, nakon niza prometnih nesreća u kojima je on bio uključen.

Kako su objavili na svojim stranicama, od 2018. godine identificirali su 11 prometnih nesreća u kojima je bio uključen Teslin autopilot ili Trafic Aware Cruise Control, a u kojima su se ti automobili sudarili sa zaustavljenim ili parkiranim vozilima koja su na sebi imala različita svjetla poput reklama ili svjetala upozorenja.

U istrazi će se proučavati Teslini automobili Model Y, X, S i 3 napravljeni između 2014. i 2021. godine.

Podsjetimo, iz Tesle su u više navrata podsjećali kako autopilot nije sustav koji je u potpunosti autonoman te služi kao pomoć vozaču, a ne njegova zamjena. No, korisnici to upozorenje znaju ignorirati i prepustiti automobilu da "sam" vozi dok oni rade nešto drugo. Tako su već uhvaćeni vozači koji su, umjesto da voze, u Tesli spavali, bili pijani ili čak se vozili na stražnjem sjedalu.

Ovisno o tome što istražitelji otkriju tijekom istrage, NHTSA može naložiti Tesli promjene u načinu imenovanja i korištenja autopilota ili pak zatražiti određene promjene koje bi povećale sigurnost. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti