Američki znanstvenici otkrili novu potencijalno moćnu terapiju za COVID-19 koja bi mogla spasiti živote najteže oboljelih pacijenata

Američki znanstvenici proveli su studiju u kojoj su pokazali potencijalni novi pristup u liječenju pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19. Njihov pristup zapravo povećava reakciju T-stanica u tijelu tako što omogućuje pojačanje brzo širećih virusno specifičnih T-stanica.

Branimir Vorša | 01.12.2020. / 14:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kliničke prognoze u slučajevima pacijenata oboljelih od COVID-19 vrlo su različite od slučaja do slučaja. Dok većina zaraženih osoba iskusi tek blaže ili nikakve simptome bolesti, neki od pacijenata razviju teški oblik bolesti koji zahtijeva hospitalizaciju i do mjesec dana.

Terapije koje bi mogle poboljšati kliničke prognoze trebale bi se brzo primijeniti tijekom kritičnog vremenskog perioda u progresiji bolesti te prije ili odmah na početku spajanja na respirator ili davanja dodatnog kisika.

U istraživanju koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta Harvard i Cornell predvođeni Tomom Hanleyjem iz tvrtke Intima Bioscience, a koje je objavljeno u repozitoriju bioRxiv i trenutačno čeka znanstveno recenziranje, korištena je adaptivna T stanična terapija koju su znanstvenici razvili specifično za COVID-19 i koja je zasnovana na ex vivo ekspanziji SARS-CoV-2 antigen specifičnog virusno induciranog limfocita (VIL).

Antigen specifične T-stanice osnovna je komponenta u učinkovitu staničnom imunološkom odgovoru na virusnu infekciju, a aktivacija citotoksičnih T-stanica čisti infekciju tako što ubija virusom zaražene stanice.

Američki znanstvenici dizajnirali su platformu za ekspanziju T-stanica koja se sastoji od takozvanih aAPCs stanica (mikrokuglično baziranih umjetnih antigen predstavljajućih stanica), koje su specifične za imunodominantne SARS-CoV-2 epitope (specifični komad antigena na koji se antitijelo veže).

Platformu su iskoristili za širenje virusno specifičnog VIL-a dobivenog iz mononuklearnih stanica periferne krvi pacijenata oporavljenih od COVID-19.

Što je studija otkrila?

Navedene aAPCs stanice raširile su VIL i do 1000 puta unutar svega sedam dana nakon što su T-stanice izolirane iz pacijenata.

Tako rašireni VIL-ovi pokazali su polifunkcionalnu citokinsku reakciju te stekli T-efektor memorijski fenotip koji može doprinijeti robusnoj reakciji imunosnog sustava.

Time je studija pokazala da se ta nova tehnološka platforma može koristiti za robusnu i brzu ekspanziju virusno specifičnih T-stanica te kao potencijalna terapija za COVID-19.

Ista platforma može poslužiti i kao modalitet za ekspanziju bilo koje klinički relevantne virusne bolesti gdje bi povećanje doze virusno specifičnih T-stanica pomoglo u čišćenju virusa i poboljšanju izgleda oporavka o bolesti.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti