Znate li da postoji zakon koji kažnjava tipkanje na pametnom telefonu i hodanje?

Novi zakon u primjenu će 25. listopada na Havajima.

Martina Čizmić | 21.08.2017. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Korištenje pametnih telefona postalo je toliko učestalo da više nije neobično vidjeti nekoga da hoda ulicom i gleda u ekran.

Dok su mobilni telefoni imali fizičku tipkovnicu, vještiji korisnici mogli su tipkati bez gledanja. No, pametni telefoni s ekranima osjetljivima na dodir prisilili su ih da ipak pogled drže na ekranu.

Zbog toga su kao vozači, ali i kao pješaci postali neoprezniji i češće sudjeluju u prometnim nesrećama jer im je pozornost usmjerena na ekran, a ne na svijet oko sebe.

Zato su neki gradovi uveli posebne staze za one koji koriste pametne telefone, kao i posebne zvučne i svjetlosne signale kad se približavaju prometnici.

No, Honolulu je nedavno donio zakon koji će kažnjavati one kojima je pažnja usmjerena na pametni telefon, a ne na cestu.

"Distracted Walking Law" ili Zakon o ometanom hodanju na snagu će stupiti 25. listopada 2017. godine. Zabranjuje ulazak u raskrižje s pogledom na ekran (kamere, tableta, pametnog telefona ili videoigre). Zakon se ne primjenjuje na one koji u tom trenutku zovu hitne službe ili se nalaze na pločniku.

Kazne za prekršitelje koje prvi put uhvate u prekršaju će biti od 15 do 35 dolara (100 – 220 kuna), dok će recidivisti biti kažnjeni s čak 99 dolara (oko 600 kuna).

S obzirom na to da su znanstvenici već utvrdili da smo ovisni o pametnim telefonima i da to utječe na način na koji se krećemo, čini se da će donošenje ovakvih zakona biti sve češće kako bi se zaštitili pješaci, ali i vozači.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti