Amerikanci testirali nuklearni hipersonični balistički projektil koji do Moskve može stići za samo 30 minuta

S obzirom na to da se ponovno sve više zvecka nuklearnim oružjem i prijeti trećim svjetskim ratom iz Rusije, SAD je odlučio serijom testova svojih hipersoničnih nuklearnih projektila poslati jasnu globalnu poruku.

Branimir Vorša | 05.06.2024. / 09:53

Lansiranje Minuteman III projektila
Lansiranje Minuteman III projektila (Foto: Afp)

U nastojanju da se suprotstavi rastućim prijetnjama iz Kine i Rusije, američka vojska testirala je hipersonični nuklearni projektil. Nenaoružana interkontinentalna balistička raketa Minuteman III (ICBM) lansirana je iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji, a putovala je preko 6400 kilometara brzinama većim od 24.000 kilometara na sat do Maršalovih otoka u središnjem Pacifiku.

Američki pukovnik Bryan Titus, zamjenik zapovjednika svemirskog lansiranja Delta 30, naglasio je značaj tog testa. Ovo probno lansiranje označava početak izvanrednog tjedna za naše obrambene snage u bazi Vandenberg, s dva planirana probna lansiranja sa zapadnog poligona. Ovi testovi iznimno su važni ne samo za obranu naše nacije već služe i kao ključni trenutak u prikazivanju iznimnih sposobnosti i stručnosti našeg predanog tima, rekao je.

Projektil je pokazao spremnost američkih nuklearnih snaga, s ciljem jačanja povjerenja u sredstva nuklearnog odvraćanja SAD-a. Sposoban doseći bilo koju globalnu metu unutar 30 minuta, Minuteman III ističe potencijalni domet do Moskve i Pekinga, udaljenih 9500 i 9650 kilometara od Kalifornije.

Američki arsenal uključuje dvije vrste ICBM-ova: kopneni Minuteman III i balističke rakete koje se lansiraju s podmornica (SLBM). Povijesno gledano, projektil Titan, korišten od 1963. do 1987. godine, mogao je putovati 9650 kilometara pri brzinama do 25.750 kilometara na sat. Postupno je ukinut u korist naprednih sustava poput MX Peacekeeper.

Lansiranje Minuteman III projektila Incident tijekom testiranja najjačeg američkog interkontinentalnog projektila: Minuteman III zakazao usred leta

Stižu noviji i napredniji projektili

Do 2029. Minuteman III će biti zamijenjen LGM-35A Sentinel interkontinentalnim balističkim raketama. Oružani sustav Sentinel najisplativija je opcija za održavanje sigurnog i učinkovitog kopnenog dijela nuklearne trijade i proširio bi svoje mogućnosti do 2075. godine, tvrde iz američkog ratnog zrakoplovstva. Ta nova raketa zamijenit će 400 Minuteman III ICBM projektila koji su trenutačno stacionirani u Wyomingu, Montani i Sjevernoj Dakoti.

Test je bio prvi od dva lansiranja zakazana za ovaj tjedan, sa sljedećim postavljenim za četvrtak. Baza američkih svemirskih snaga Vandenberg domaćin je 576. probne eskadrile američkog ratnog zrakoplovstva, jedine namjenske pokusne eskadrile ICBM raketa u SAD-u.

Iako dužnosnici tvrde da su ti testovi rutinski, lansiranje je uslijedilo nakon nedavnih napetosti, uključujući upozorenje bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o nuklearnoj katastrofi povezano s odobrenjem američkog predsjednika Joea Bidena koji je ukinuo ograničenja Ukrajini za korištenje američkog oružja protiv Rusije. Istovremeno, američki i filipinski marinci provode zajedničke vježbe u blizini Tajvana, pripremajući se za potencijalne sukobe s Kinom.

Iako jesu rutinska, navedena testiranja osiguravaju da sposobnosti američke vojske ostanu na razini standarda i spremne odgovoriti na sve globalne prijetnje.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti