Incident tijekom testiranja najjačeg američkog interkontinentalnog projektila: Minuteman III zakazao usred leta

Rutinsko testiranje projektila američkog ratnog zrakoplovstva, nije prošlo onako kako su to Amerikanci planirali.

Branimir Vorša | 02.11.2023. / 14:42

Lansiranje Minuteman III projektila
Lansiranje Minuteman III projektila (Foto: Afp)

U nedavnom testiranju projektila koje je provelo američko ratno zrakoplovstvo, nenaoružana interkontinentalna balistička raketa (ICBM) LGM-30G Minuteman III doživjela je neodređenu "anomaliju" tijekom rutinskog lansiranja iznad Tihog oceana.

Test, koji je proveden 1. studenog oko 00:06 ujutro po -pacifičkom standardnom vremenu, promatralo je izaslanstvo Južne Koreje kao dio bilateralnog sporazuma o strateškoj suradnji sa Sjedinjenim Državama. Projektil je lansiran iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg.

Predstavljanje iranskog projektila Faattah - 4 Iran predstavio hipersonični projektil Osvajač: "Ne postoji sustav koji bi se mogao suprotstaviti ovoj raketi"

Definicija incidenta - neočekivani dogđaj

Globalno zapovjedništvo američkog ratnog zraakoplovstva (AFGSC) definiralo je anomaliju kao neočekivani događaj tijekom testa, zahtijevajući pažljivu analizu kako bi se utvrdio njezin uzrok. Ovi testovi su rutinski i imaju za cilj procijeniti pouzdanost Minuteman III ICBM projektila, koji predstavlja jednu od ključnih komponenti američkog nuklearnog odvraćanja.

Dok točan uzrok prekida testa ostaje nejasan, zemaljski promatrači uhvatili su neobično odstupanje putanje nakon lansiranja projektila. AFGSC trenutno formira skupinu za analizu lansiranja, koja će istražiti incident, a u nju će biti uključeni i predstavnici raznih organizacija.

Unatoč neuspjehu testa, američko ratno zrakoplovstvo je uspjelo prikupiti vrijedne podatke. To nije prvi put da se test Minutemana III suočava s problemima. Godine 2021. još je jedan test prekinut na terenu, bez navođenja posebnih razloga. Slični incidenti događali su se 2018. godine te i prije toga.

Južnokorejsko izaslanstvo koje je nazočilo testiranju, nije ni spomenulo incident

Lansiranje Jars projektila Rusija počinje proizvoditi interkontinentalne nuklearne projektile Jars-M s još ubojitijim bojnim glavama

Južnokorejsko ministarstvo obrane izvijestilo je o lansiranju Minutemana III, ističući svoje sudjelovanje kao dio proširene suradnje u nuklearnom odvraćanju sa SAD-om. Ta suradnja uključuje promatranje lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila i posjet lokacijama kao što je Ground-based Mid-Course Defense (GMD) protubalistički raketni sustav, koji je zadužen za presretanje interkontinentalnih projektila u njihovoj srednjoj fazi leta, odnosno dok su u Zemljinoj orbiti.

Angažman Južne Koreje sa Sjedinjenim Državama nadilazi pokuse projektila, s nedavnim strateškim interakcijama usmjerenim na odvraćanje Sjeverne Koreje specifično. Te aktivnosti uključuju podmornicu američke mornarice klase Ohio s nuklearnim balističkim projektilima koja je posjetila južnokorejsku luku u srpnju i američki bombarder B-52 koji je prošlog mjeseca sletio u tu zemlju.

Zamjenik južnokorejskog ministra za nacionalnu obrambenu politiku, Heo Tae Keun, naglasio je važnost takvih akcija za demonstraciju predanosti SAD-a proširenom odvraćanju, no ije rekao niti riječi o incidentu s testiranjem.

Kineske hipersonične rakete Kinezi tvrde da mogu nadmudriti američku protuzračnu obranu za hipersonične projektile desetljećimaa starim algoritmom

Testiranja se nastavljaju

Vipin Narang, glavni zamjenik pomoćnika ministra obrane SAD-a za svemirsku obrambenu politiku, izjavio je da je probno lansiranje ICBM-a dio redovitih vojnih aktivnosti, čime se osigurava učinkovitost i pouzdanost američkog nuklearnog odvraćanja u 21. stoljeću.

Incident s projektilom Minuteman III naglašava potrebu za rutinskim testiranjem, kako bi se održala njegova pouzdanost projektila, čak i dok američko ratno zrakoplovstvo napreduje s planovima da ih zamijene s novim LGM-35A Sentinel ICBM projektilom, u sljedećem desetljeću. U međuvremenu će Minuteman III ostati ključni dio američkog nuklearnog arsenala, zahtijevajući nastavak testiranja kako bi se osigurala njihova učinkovitost.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti