Iran predstavio hipersonični projektil Osvajač: "Ne postoji sustav koji bi se mogao suprotstaviti ovoj raketi"

Iran je još prošle godine tvrdio da imaju hipersonični projektil, no tad nisu iznijeli baš nikakve dokaze. Sad su barem prikazali novi projektil nazvan Fattah (Osvajač).

Branimir Vorša | 07.06.2023. / 09:35

Galerija

Iran je u utorak objavio da su napravili hipersonični projektil koji može putovati 15 puta brže od brzine zvuka, čime dodaje novo oružje svom arsenalu usred napetosti sa SAD-om oko svojeg nuklearnog programa.

Novootkriveni projektil, nazvan Fattah (Osvajač) na farsiju, prikazan je na iranskoj državnoj televiziji. Danas osjećamo da je formirana moć odvraćanja. Ova moć je sidro trajne sigurnosti i mira za regionalne zemlje, poručio je iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Kineske hipersonične rakete Kinezi tvrde da mogu nadmudriti američku protuzračnu obranu za hipersonične projektile desetljećimaa starim algoritmom

Iranski general Amir Ali Hajizadeh, šef zrakoplovnog programa Revolucionarne garde, predstavio je model projektila i poručio da ima domet do 1400 kilometara. Ne postoji sustav koji bi se mogao suprotstaviti ovoj raketi, dodao je.

Manevarska sposobnost projektila Fattah igra ključnu ulogu u njegovoj učinkovitosti. Fattah ima pokretnu mlaznicu, što ukazuje na mogućnost promjene putanje tijekom leta. Što je putanja leta projektila nepravilnija, to ga je teže presresti, objasnio je Hajizadeh.

Iran ipak nije objavio snimku uspješnog lansiranja i napada, ali je Hajizadeh spomenuo da je motor projektila prošao testiranje na zemlji. Bit će potrebna daljnja testiranja i razvoj kako bi se utvrdile stvarne sposobnosti projektila Fattah.

Hipersonično oružje, koje se kreće brzinom većom od 5 maha (pet puta brže od brzine zvuka), predstavlja izazov za sustave proturaketne obrane zbog svoje velike brzine i sposobnosti manevriranja. Iran tvrdi da Fattah može doseći brzinu 15 puta veću od brzine zvuka, ali uspjeh udara na cilj ovisi o raznim drugim čimbenicima, osim brzine i manevriranja.

Projekt MUTANT Upoznajte američki projekt MUTANT, koji bi iz temelja mogao promijeniti zračne borbe u budućnosti

Arapske zemlje saveznice SAD-a uvelike se oslanjaju na raketni sustav Patriot za obranu, dok Izrael, glavni regionalni rival Irana, posjeduje vlastite snažne sposobnosti protuzračne obrane.

Važno je napomenuti i da je Iran već ranije tvrdio da su napravili hipersoničnu raketu u studenom mjesecu 2022. godine, no bez pružanja potkrepljujućih dokaza.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti