Amerikanci tvrde: Sjeverna Koreja odgovorna je za WannaCry

Američka administracija objavila je kako “čvrsto vjeruju da je Sjeverna Koreja odgovorna za napad WannaCry”.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 25.12.2017. / 09:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pred krajem smo godine, vrijeme je slaganja dojmova vezanih uz ono što je obilježilo 2017 godinu. Jedan od najvažnijih događaja u IT sektoru, nažalost vrlo negativnih, pamtimo iz svibnja kada je cijeli svijet pogodio globalni WannaCry ransomware napad. Prema brojnim procjenama šteta od napada se procjenjuje na četiri milijarde američkih dolara, što zapravo i nije čudno ako se zna da je WannaCry bio jedan od najintenzivnijih napada u povijesti i da je njime bilo zahvaćeno više stotina računala.

Do danas nije s potpunom sigurnošću utvrđeno tko stoji iza napada, ali administracija Sjedinjenih Američkih Država je objavila kako ima “poprilično čvrste dokaze da iza svega stoji Sjeverna Koreja”. Thomas P. Bossert, asistent američkog predsjednika Donalda Trumpa za pitanja nacionalne sigurnosti i protuterorizma izjavio je kako vlasti SAD-a, baš kao i njihove kolege iz Velike Britanije, ali i Microsoft imaju dokaze koji ukazuju na to da je cijela priča oko WannaCry napada krenula baš iz Sjeverne Koreje.

WannaCry je pogodio računala i računalne sustave iz čak 150 zemalja svijeta, što ga, ponavljamo, čini jednim od najmasovnijih i najintenzivnijih napada u povijesti. Korisnici čija su računala bila zaražena dobili su poruku o plaćanju otkupnine u iznosu od 300 američkih dolara, nažalost, niti eventualna uplata nije mogla jamčiti da će se podaci “otključati”. I ranije se špekuliralo kako je Sjeverna Koreja izvor napada, no dokazi nisu javno objavljeni, baš kao ni sada, bez obzira na to što Amerikanci tvrde da ih imaju.

Iz Sjeverne Koreje niti ranije, niti sada, nisu stigli nikakvi komentari vezani uz navedene optužbe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti