Amerikanci zabrinuti zbog tri nove sjevernokorejske balističke rakete: "Možda žele postići nešto više od političke poruke"

Sjeverna Koreja nedavno je razvila tri balističke rakete koje su dizajnirane tako da izbjegavaju sustave zračne obrane i sposobne su izvesti taktičke udare, stoji u izvješću istraživačke službe američkog Kongresa.

Branimir Vorša | 17.07.2020. / 12:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživačka Služba američkog Kongresa (CRS) u utorak je objavila izvješće o novim raketama koje je nedavno testirala Sjeverna Koreja. U njemu je istaknuto kako tim testiranjem oni možda žele postići nešto više od jednostavne političke poruke te da je namjera možda bila povećati pouzdanost, učinkovitost i sposobnost preživljavanja njihovih balističkih raketnih snaga.

CRS naglašava da se čini kako Sjeverna Koreja novim programom testiranja balističkih raketa želi razviti sposobnosti probijanja protuzračne obrane postavljene u regiji, odnosno sustava patriot, Aegis i THAAD.

Povrh toga, napredak Sjeverne Koreje s balističkim projektilima lansiranim iz podmornica sugerira napore u zaobilaženju protuzračnog kopnenog sustava THAAD na način da pokreću napad izvan dometa radara tog sustava, iako bi lokalni sustavi Aegis vjerojatno još uvijek mogli pratiti te projektile, piše u izvješću.

Izvješće se fokusira na tri raketna sustava koja je Sjeverna Koreja testirala 2019. i 2020. godine, a to su KN-23, KN-24 i KN-25.

Sva tri sustava su vrlo slična i ispaljuju se s pokretne platforme te lete na netipičan način, odnosno linija leta im je takvo dizajnirana da zavarava protuzračnu obranu te imaju kratki domet.

Sustav KN-3 ima najveći domet od 700 kilometara i predstavlja najveći napredak Sjeverne Koreje na polju manjih balističkih raketa. Prilikom jednog testiranja taj je projektil izveo manevar "podizanja", a namjena tog manevra bila je da zbuni protuzračnu obranu i sustav za praćenje. Sličnu sposobnost ima američka Protubrodska raketa Harpoon.

Sustav KN-24 ima sustav navođenja i manevriranja u letu kojim postiže vrlo precizne udare, a u izvješću se upozorava da je možda riječ i o sustavu s dvostrukim djelovanjem, onim konvencionalnim i nuklearno sposobnim.

Što se sustava KN-25 tiče, u izvješću piše da taj balistički projektil zapravo zamagljuje liniju između rakete i projektila jer ima naprednu avioniku, inercijske i satelitske sustave navođenja te aerodinamičnu strukturu. Taj projektil u izvješću se uspoređuje s američkim sustavom HIMARS te se tvrdi da bi Sjeverna Koreja mogla isti lansirati u masivnim količinama kako bi pregazili protuzračne sustave.

Japan je već reagirao na sve to te su Sjevernu Koreju proglasili "smrtnom i neposrednom prijetnjom sigurnosti Japana".

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti