Analiza nakon "proglašenja smrti" pacijenta zvanog Windows 7: Ipak nije mrtav, gotovo je sveprisutan

Sredinom siječnja službena podrška Microsofta operativnom sustavu Windows 7 je prestala i taj je OS proglašen praktički mrtvim. Tjedan dana kasnije stigle su i prve brojke o stanju "pacijenta", a one govore nešto posve drugo.

Branimir Vorša | 21.01.2020. / 13:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Operativni sustav Windows 7 stigao je na kraj svog životnog vijeka 14. siječnja, no većina tvrtki ga i dalje nastavlja koristiti, unatoč sigurnosnom riziku koji to predstavlja, pokazala je nova studija.

Kompanija BitSight, koja izrađuje procjene sigurnosti, otkrila je da gotovo 90 posto velikih kompanija s više od 10.000 zaposlenih i dalje koristi Windows 7 OS. Tvrtke s 1000 ili manje zaposlenih isto tako većinom koriste Windowse 7 i dalje, odnosno njih 61 posto.

Slični podaci dobiveni su i za obrazovni te državni sektor, odnosno 84 posto obrazovnog sektora i dalje koristi Windowse 7, dok to isto čini 82 posto državnog sektora.

Podaci za tvrtke u drugim industrijskim sektorima pokazuju da se Windowsi 7 tamo i dalje koriste u više od 40 posto slučajeva.

BitSight je informacije dobio analizom podataka oko 60.000 organizacija tijekom posljednja dva mjeseca. Ukupno gledano, više od 70 posto tih 60.000 organizacija koristi sad već mrtav operativni sustav i dalje, dok 51 posto tih organizacija ima Windowse 7 instalirane na više od 10 računala.

Iz Microsofta navode da su zabrinuti zbog tih podataka. Nude produženu zaštitu i nadogradnju podataka organizacijama koje to žele platiti, a obećali su i da će zaštititi izborne sustave dodatnim sigurnosnim nadogradnjama tijekom 2020. godine.

Ipak, teško je očekivati da će svaka od oko 60.000 organizacija htjeti platiti nastavak sigurnosnih nadogradnji na Windowsima 7.

Velik dio kompanija isto tako ima probleme s kompatibilnošću Windowsa 10 s drugim softverom iz raznoraznih razloga, pa se i zbog toga ne odlučuju za tranziciju na novi OS. Hoće li se taj trend preokrenuti i kad, zasad ostaje nejasno.

Izvor: Windows Central

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti