Anonymousi hakirali najveću rusku državnu medijsku korporaciju: "Ovo je bez presedana..."

Procurilo je više od 900.000 mailova poslanih u razdoblju od 20 godina iz najveće ruske državne medijske korporacije, javili su Anonymousi.

M.V. | 06.04.2022. / 18:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mrežna bojna 65 (NB65) tvrdi da je procurila predmemorija mailova s 786,2 GB iz Sveruske državne televizijske i radiodifuzne tvrtke (VGTRK).

Suosnivačica DDoSecretsa Emma Best napisala je da je ovo curenje razotkrivanje državnih medija i propagande koje ruska vlada smatra bitnim za državnu sigurnost bez presedana.

To je posljednji u nizu kibernetičkih napada, uključujući uklanjanje ruskih državnih novinskih agencija TASS, Fontanka, Kommersant, kanala RT koji podržava Kremlj i web stranice Kremlja, 28. veljače.

Procurili osobni podaci

Objavili su da su procurili osobni podaci - datumi rođenja, imena, kućne adrese i brojevi putovnica - o 120.000 ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini. Smatraju da bi svi vojnici koji sudjeluju u invaziji na Ukrajinu trebali biti optuženi za ratne zločine.

Anonymousi su objavili cyber rat ruskoj vladi nekoliko dana nakon što je 24. veljače započela invazija predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Uz novih, 900.000 procurjelih mailova, bilo je i datoteka, uglavnom medijskih materijala i isječaka, preuzetih s clouda televizijske tvrtke.

VGTRK je najveća ruska državna medijska korporacija s pet nacionalnih televizijskih postaja, dvije međunarodne mreže, pet radijskih postaja i više od 80 regionalnih TV i radijskih mreža.

Korporacija vodi informacijsku agenciju Rossiya Segodnya koja upravlja novinskom agencijom Sputnik. Putinu je poslana snimljena poruka s videosnimkama i fotografijama invazije iz novinskih kuća nekoliko dana nakon početka rata, piše Daily Mail.

Na snimci je glasnogovornik rekao: Ovo je poruka Vladimiru Putinu od Anonymousa. Gospodine Putin, invazija na Ukrajinu koja je u tijeku pokazala je da vaš režim ne poštuje ljudska prava niti samoopredjeljenje vaših susjeda.

Objavili cyber rat

Nazvali su ga osobom koja potiče nasilje i ubijanje nedužnih ljudi. Članovi Anonymousa objavili su cyber rat vašem agresivnom režimu [...] uskoro ćete osjetiti puni bijes svjetskih hakera, dodaje se u poruci.

31. ožujka objavili su da su hakirali 62.000 mailova iz Marathon Groupa, ruske investicijske tvrtke u vlasništvu Aleksandra Vinokurova, koja je trenutno pod sankcijama EU. Detalji iz mailova stavljeni na DDoSecrets.

Stranica je također objavila veliku količinu mailova ruske odvjetničke tvrtke Capital Legal Services koja se bavi odvjetništvom u raznim područjima. Objavljeni su i mailovi, njih gotovo 60.000, koji su pripadali ruskoj Pravoslavnoj crkvi.

Iako nisu preuzeli odgovornost za sve te objave, potvrdili su da će se hakiranje nastaviti sve dok Rusija ne zaustavi agresiju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti