Anonymousi preuzeli odgovornost za kibernetički napad na policiju Atlante te poručuju: "Uhitite odgovorne. Nema nekažnjivih"

Hakerska skupina Anonymous preuzela je odgovornost za rušenje internetske stranice policijske uprave grada Atlante u SAD-u, kao odmazdu za ubojstvo afroamerikanca Raysharda Brooksa.

Branimir Vorša | 15.06.2020. / 14:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internetske stranice policije u Atlanti bile su offline puna tri sata u nedjelju ujutro po lokalnom američkom vremenu nakon čega je vraćena u pogon, no pokazalo se samo privremeno, jer je u ponedjeljak ujutro opet srušena.

Hakerska skupina Anonymous, koja je poznata i po ranijim kibernetičkim napadima na policiju, preuzela je odgovornost za rušenje stranice policije u Atlanti te napad obrazložila kao odmazdu za ubojstvo Raysharda Brooksa (27), kojeg su u petak u pokušaju privođenja upucala dvojica policajaca.

Anonymous isto tako zahtjevaju da se dvojica odgovornih policajaca uhite te poručuju: Nema više nekažnjivih. U objavi na Twitteru tagirali su BLM prosvjede koji i dalje bjesne SAD-om.

Službeno objašnjenje incidenta u kojem je Brooks ubijen glasi da je zaspao u automobilu dok je čekao u redu za Wendy's fast food te pao na alkotestiranju nakon toga. Kad su ga policajci pokušali uhititi, on je oteo elektrošoker u obliku pištolja od jednog od policajaca i počeo bježati, prethodno uperivši oteto oružje u jednog od policajaca koji ga je nakon toga usmrtio s dva hica u leđa.

Rezultat obdukcije objavljen u nedjelju, Brooksovu smrt je okarakterizirao kao ubojstvo.

Brooks nije čini se predstavljao bilo kakvu opasnost za bilo koga pa činjenica da je sve skaliralo do njegove smrti se čini nearuzmnim. Ako su ti hici ispaljeni iz bilo kojeg drugog razloga osim da se spasi život policajcu ili da se spriječi ozljeda njega ili drugih, tad ta pucnjava nije zakonom opravdana, rekao je Paul Howard, okružni tužitelj ookruga Fulton.

Okružno tužiteljstvo mora u narednim danima donijeti odluku hoće li se protiv policajaca podići bilo kakve optužnice.

Policajac koji je ubio Brooksa dobio je otkaz u nedjelju i prijeti mu optužnica za ubojstvo.

Drugi policajac, koji nije pucao, prebačen je na administrativnu dužnost do okončanja interne istrage.

Obojica nisu uhićeni, a šef policije grada Atlante dao je u međuvremenu ostavku.

Nakon ubojstva Georgea Floyda, Brooksovo ubojstvo samo je dodalo ulje na već rasplamsalu vatru i prosvjede protiv rasizma koji već tjednima bjesne diljem SAD-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti