Anonymousi tvrde da su otkrili "veliku informacijsku tajnu službu" u Europi koju financiraju SAD i Velika Britanija

Prema Anonymousima, velika propagandna kampanja utječe na javno mnijenje i upliće se u politiku europskih zemalja, sve pod izlikom borbe protiv ruske propagande.

Martina Čizmić | 24.11.2018. / 10:45

Anonymous (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hakerska grupa Anonymous objavila je niz dokumenata za koje tvrde da dokazuju postojanje "tajne informacijske službe" u Europi.

Prema Anonymousima, velika propagandna kampanja utječe na javno mnijenje i upliće se u politiku europskih zemalja, sve pod izlikom borbe protiv ruske propagande.

Kako ističu, najočitiji je primjer operacija "Moncloa" u Španjolskoj kada je navodno "informacijska služba" financirana iz Velike Britanije i SAD-a, kroz svoju mrežu političara, vojnika, akademika i novinara, u samo nekoliko sati spriječila imenovanje Pedra Bañosa na mjesto direktora španjolske Domovinske sigurnosti.

Navode i kako je ta ista "informacijska služba" bila aktivna i u drugim zemljama poput Francuske, Njemačke, Italije, Grčke, Nizozemske, Litve, Norveške, ali i Srbije i Crne Gore.

Ono što je posebno zanimljivo su dokumenti koji, navodno, ukazuju na plan da se slične grupe osnuju i u drugim zemljama diljem Europe, Bliskog istoka te sjeverne Amerike. Zanimljivo, među spomenutim zemljama nema Hrvatske iako su spomenuti naši susjedi iz Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. 

Navodno se sve financira preko projekta Integrity Initiative koji je britanska vlada pokrenula još 2015. godine kao projekt za borbu protiv ruske propagande i hibridnog ratovanja.

Vlada Velike Britanije mora se očitovati o svojim namjerama i otkriti rezultate projekta Integrity Initiative ili ćemo to mi učiniti, ističu Anonymousi i dodaju kako imaju još dokumenata koje će objaviti ako se Velika Britanija ne očituje o cijelom slučaju te optužuju Britaniju da se upliće u unutarnja pitanja drugih zemalja.

Iako su Anonymousi dokumente objavili pred dva tjedna, do sad nije bilo nikakve reakcije ni iz Velike Britanije ni od Anonymousa.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti