Hakerska grupa Anonymous objavila je niz dokumenata za koje tvrde da dokazuju postojanje "tajne informacijske službe" u Europi.

Prema Anonymousima, velika propagandna kampanja utječe na javno mnijenje i upliće se u politiku europskih zemalja, sve pod izlikom borbe protiv ruske propagande.

Kako ističu, najočitiji je primjer operacija "Moncloa" u Španjolskoj kada je navodno "informacijska služba" financirana iz Velike Britanije i SAD-a, kroz svoju mrežu političara, vojnika, akademika i novinara, u samo nekoliko sati spriječila imenovanje Pedra Bañosa na mjesto direktora španjolske Domovinske sigurnosti.

Navode i kako je ta ista "informacijska služba" bila aktivna i u drugim zemljama poput Francuske, Njemačke, Italije, Grčke, Nizozemske, Litve, Norveške, ali i Srbije i Crne Gore.

Ono što je posebno zanimljivo su dokumenti koji, navodno, ukazuju na plan da se slične grupe osnuju i u drugim zemljama diljem Europe, Bliskog istoka te sjeverne Amerike. Zanimljivo, među spomenutim zemljama nema Hrvatske iako su spomenuti naši susjedi iz Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. 

Navodno se sve financira preko projekta Integrity Initiative koji je britanska vlada pokrenula još 2015. godine kao projekt za borbu protiv ruske propagande i hibridnog ratovanja.

Vlada Velike Britanije mora se očitovati o svojim namjerama i otkriti rezultate projekta Integrity Initiative ili ćemo to mi učiniti, ističu Anonymousi i dodaju kako imaju još dokumenata koje će objaviti ako se Velika Britanija ne očituje o cijelom slučaju te optužuju Britaniju da se upliće u unutarnja pitanja drugih zemalja.

Iako su Anonymousi dokumente objavili pred dva tjedna, do sad nije bilo nikakve reakcije ni iz Velike Britanije ni od Anonymousa.