Apple bi mogao promijeniti planove o najjeftinijem iPhoneu, a razlog je prilično zanimljiv

Prijašnje glasine govorile su kako Apple razvija novu generaciju modela SE koja će imati veći ekran i moderniji dizajn.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.12.2022. / 14:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako Apple nikada ne objavljuje svoje planove za nove uređaje, zahvaljujući analitičarima i poznavateljima tehnološkog i mobilnog tržišta informacije o njima saznamo puno ranije i te se glasine najčešće pokažu točnima. Glasine koje već neko vrijeme kruže mrežom govore o novoj generaciji modela iPhone SE.

Slika nije dostupna Zbog male potražnje za novim iPhoneom, Apple smanjuje narudžbe od dobavljača

Taj je uređaj zanimljiv jer je riječ o najjeftinijem Appleovu telefonu, a za nadolazeću generaciju Apple priprema promjene koje bi trebale privući još veći broj korisnika. Naime, dosadašnje generacije imaju stari dizajn i, za današnje standarde, vrlo malen ekran. To bi se trebalo promijeniti s modelom SE 4, za koji su Appleovi dizajneri planirali moderniji dizajn, veći ekran i noviji hardver.

No kako je to na upozorio analitičar Ming-Chi Kuo, pitanje je hoće li se ti planovi i ostvariti. Naime, u kompaniji razmišljaju o odgodi predstavljanja tog telefona, odnosno postoji mogućnost da potpuno odustanu od razvoja uređaja iz serije SE. Početak njegove masovne proizvodnje tako ne treba očekivati prije 2024.

Korisnicima jeftiniji modeli nisu zanimljivi

Razlog je zanimljiv. Naime, pokazalo se kako korisnicima iPhonea nisu toliko zanimljivi jeftiniji uređaji poput modela SE 3, ali i iPhonea 14 Plus i iPhonea 13 mini, te je potražnja za njima ispod očekivanja. Također, Kuo spominje i kako ekipa u Appleu razmišlja o globalnoj gospodarskoj situaciji za sljedeću godinu, u kojoj prijeti recesija, pa razmišljaju o smanjenju "razvoja nepotrebnih novih proizvoda", a još jedan razlog zbog kojeg bi mogli odustati od razvoja novog modela najjeftinijeg iPhonea jest činjenica što bi promjena dizajna na modelu SE povećala i troškove proizvodnje.

Slika nije dostupna Novi model iPhonea mogao bi stajati samo 300 dolara

S druge strane, velika je potražnja za skupljim modelima iPhonea - modelima 14 Pro i 14 Pro Max, tako da je jasno zašto bi Apple mogao odustati od jeftinijih uređaja i fokus staviti na skuplje modele koji im donose i veću zaradu.

Izvor: 9to5Mac

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti