Astronom svjedočenjima o NLO-ima u Kongresu: Ne tvrdim da je nemoguće da su izvanzemaljci posjetili Zemlju, ali gdje su dokazi?

Društvo ne bi trebalo (i uglavnom ne prihvaća) znanstvena “otkrića” bez ikakvih dokaza, ističe astronom.

Martina Čizmić | 02.08.2023. / 13:30

Izvanzemaljski brodovi, ilustracija
Izvanzemaljski brodovi, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Sjećate li se rasprave u američkom Kongresu o izvanzemaljcima i cijelom NLO programu u SAD-u? Neke izjave visokih dužnosnika punile su medijske naslovnice, no čini se da su ta njihova svjedočenja prepuna nelogičnosti i rupa. Barem ako je vjerovati višem astronomu instituta SETI Sethu Shostaku.

U uvodniku objavljenom na MSNBC-evim stranicama, Shostak je primijetio kako su tvrdnje vojno-obavještajnog zviždača Davida Gruscha o tome da Pentagon skuplja oborene svemirske letjelice i tijela hrabre - ali bez dokaza.

David Grusch Šokantno svjedočanstvo zviždača pred Kongresom otkriva skriveni NLO program u američkoj vladi i brutalne metode zataškavanja

To je doista izvanredna tvrdnja, koja traži izvanredne dokaze. Ali gdje su dokazi?, piše Shostak i dodaje da, ako ti dokazi postoje, znanstvenici bi se međusobno borili da ih prouče.

Ni Grusch ni bilo tko drugi tko tvrdi da ima saznanja o tajnim vladinim UAP programima nikada nije uspio javno proizvesti uvjerljive fotografije koje prikazuju izvanzemaljske ostatke letjelice razasute po krajoliku. I zapamtite, ne govorimo o Cessni koja je zaorala u polje pšenice. Govorimo o, vjerojatno, izvanzemaljskoj međuzvjezdanoj raketi, sposobnoj preletjeti milijarde kilometara kroz svemir, i tehnologiji koja je očito izvanzemaljska, dodaje Shostak.

Ističe kako su mnogi tvrdili da američka vlada skriva postojanje izvanzemaljske tehnologije, ali nikad za to nisu mogli pružiti konkretne dokaze. Što je, dodaje Shostak, prilično nevjerojatno ako u obzir uzmemo količinu satelita koji kruže oko Zemlje.

Stvarna izvanzemaljska letjelica u našem zračnom prostoru veća od uredskog stola vjerojatno bi bila vidljiva satelitima koji — između ostalog — dostavljaju slike Google Earthu, ističe Shostak i dodaje da bi, hipotetski, mogla postojati golema zavjera koja obuhvaća brisanje takvih fotografija. I američko stanovništvo bi ju prihvatilo jer spremno prihvaća takva objašnjenja, još od Roswella 1947. godine.

NLO, ilustracija Postoji li netko tko je doista vidio dokaze izvanzemaljskih posjeta na Zemlju?

Podsjeća na istraživanje iz 2021. godine kad je čak 40 posto Amerikanaca izjavilo da vjeruje da su Zemlju posjetili izvanzemaljci.

Čak ni najkonzervativniji znanstvenik ne može rigorozno tvrditi da je nemoguće da izvanzemaljci posjete Zemlju. Teško, da. Nemoguće, ne, piše Shostak, ali i dodaje kako je to daleko od tvrdnje da su oni zaista bili na Zemlji.

Društvo ne bi trebalo (i uglavnom ne prihvaća) znanstvena “otkrića” bez ikakvih dokaza, dodaje Shostak.

Pita i koja je svrha skrivanja izvanzemaljske tehnologije i isključivanja znanstvene zajednice?

Informacija, tehnologija i - što je još važnije - potencijal da se obogate ovdje se čine neodoljivima, komentira Shostak.

Na kraju postavlja zanimljivo pitanje - zašto se čini da izvanzemaljci uvijek posjećuju SAD, a ne neku drugu zemlju koja bi bila otvorenija s informacijama o njihovom posjetu?

Ovdje djeluje neka vrsta nacionalne oholosti: ako će izvanzemaljska bića doći na Zemlju, posjetit će nas!, šali se Shostak.

Jesu li izvanzemaljci stigli? Sa stajališta znanosti, za to još uvijek nema dobrih dokaza, samo “argument autoriteta”. David Grusch kaže da su ovdje. Ali ili ne može dokazati, ili neće. Dok to ne učini, njegove bismo priče trebali smatrati upravo time: pričama, zaključuje na kraju Shostak.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti