Šokantno svjedočanstvo zviždača pred Kongresom otkriva skriveni NLO program u američkoj vladi i brutalne metode zataškavanja

U svjedočenju pred američkim Kongresom bivši obavještajni časnik američkog ratnog zrakoplovstva tvrdi da SAD prikriva dugogodišnji program koji skuplja i obrnutim inženjeringom proučava neidentificirane leteće objekte (NLO).

Branimir Vorša | 27.07.2023. / 10:25

David Grusch
David Grusch (Foto: Afp)

Svjedočenje umirovljenog bojnika Davida Gruscha pred nadzornim pododborom Predstavničkog doma Kongresa pridonijelo je rastućem interesu za svijet UAP-ova (neidentificiranih zračnih fenomena), službenog izraza koji američka vlada koristi umjesto NLO-a. I demokrati i republikanci sve su više provodili istraživanja u tom području kao problemu američke nacionalne sigurnosti, strahujući da bi svjedočanstva pilota mogla biti povezana s američkim neprijateljima.

Republikanski zastupnik Glenn Grothman, koji je predsjedao raspravom panela, na duhovit je način pozdravio publiku na početku saslušanja. Dobro došli u najuzbudljiviji pododbor u Kongresu ovog tjedna, rekao je.

NLO, ilustracija Razbuktava se NLO groznica: Novoobjavljeni dokumenti o ubojstvu JFK-a otkrivaju svjedočanstvo NLO-a iznad SSSR-a

Obavijest i zabrana pristupa

Grusch je otkrio da ga je 2019. godine voditelj vladine radne skupine za UAP-ove zamolio da identificira visoko povjerljive programe povezane s misijom radne skupine. U to vrijeme, Grusch je bio zadužen za američki Nacionalni ured za izviđanje, agenciju koja upravlja američkim špijunskim satelitima.

Tijekom svojih službenih dužnosti obaviješten sam o višedesetljetnom programu pronalaženja mjesta padova UAP-a i obrnutog inženjeringa i pristup tome bio mi je odbijen, rekao je tijekom svjedočenja Grusch.

Američka vlada zna za "neljudske" aktivnosti još od 1930-ih?

Što se tiče mogućnosti izvanzemaljskog života, Grusch je rekao da je američka vlada vjerojatno bila svjesna "neljudskih" aktivnosti još od 1930-ih.

Pentagon je opovrgnuo Gruschove tvrdnje, a glasnogovornica američkog Ministarstva obrane Sue Gough dala je samo šturo obrazloženje.

Demanti iz Pentagona

Nismo otkrili nikakvu provjerljivu informaciju koja bi potkrijepila tvrdnje da su bilo kakvi programi u vezi s posjedovanjem ili obrnutim inženjeringom izvanzemaljskih materijala postojali u prošlosti ili postoje trenutačno, poručila je Gough.

Njezina se izjava, međutim, nije bavila UAP-ovima za koje se ne sumnja da su izvanzemaljski objekti.

Slika nije dostupna NASA-ini stručnjaci javno progovorili o NLO-ima: Uočeno je oko 800 neobjašnjivih pojava u zraku

Vladine metode odmazde bile su okidač za zviždanje

Grusch je tvrdio da je postao vladin zviždač nakon što je otkrio, te se suočio s odmazdom jer je progovorio o temi NLO-a. Suzdržao se od davanja konkretnih pojedinosti o taktici odmazde pozivajući se na istragu koja je u tijeku.

Neke od taktika koje su koristili da me povrijede i profesionalno i osobno bile su vrlo brutalne i vrlo neugodne, rekao je u svjedočenju pred Kongresom.

Jedinstven politički interes u Kongresu za fenomen NLO-a

Dvostranački interes za Gruschove tvrdnje postavio je ozbiljniji ton od prethodnih saslušanja, u kojima su sudjelovali zviždači, pri čemu su zastupnici obiju stranaka željeli saznati više o NLO-ima i vladinim UAP programima. Zastupnik Jamie Raskin, doktor medicine, naglasio je potrebu za stvarnom transparentnošću i sustavima izvješćivanja kako bi se razjasnili ti fenomeni.

Neki zastupnici kritizirali su Pentagon jer nije dao više informacija u povjerljivom brifingu ili objavio slike u javnosti. Na ranijim ročištima dužnosnici Pentagona prikazali su video snimljen iz vojnog aviona F-18 koji prikazuje jedan oblik nalik na balon.

U prosincu su dužnosnici Pentagona izvijestili da su primili nekoliko stotina novih izvješća otkako su pokrenuli napore za istraživanje viđenja NLO-a.

Nismo vidjeli ništa, a još smo vrlo rano, što bi nas navelo da vjerujemo da je bilo koji od objekata koje smo vidjeli izvanzemaljskog podrijetla. Svaki neovlašteni sustav u našem zračnom prostoru smatramo prijetnjom sigurnosti, izjavio je ranije Ronald Moultrie, podtajnik američkog ministarstva obrane za obavještajne poslove i sigurnost.

Za sve koje zanima svjedočenje Grouscha i drugih pred Kongresom, možete ih pogledati u niže priloženom videu.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti