Razbuktava se NLO groznica: Novoobjavljeni dokumenti o ubojstvu JFK-a otkrivaju svjedočanstvo NLO-a iznad SSSR-a

Deklasificirani dokumenti o ubojstvu američkog predsjednika Johna Fitzgerlda Kennedyja otkrivaju svjedočanstvo ''letećeg tanjura'' iznad bivšeg Sovjetskog Saveza, što rasplamsava uzbuđenje u raspravama o NLO-u u SAD-u.

Branimir Vorša | 25.07.2023. / 13:45

NLO, ilustracija
NLO, ilustracija (Foto: Getty Images)

Objavljeni su novi dokumenti o ubojstvu američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, nakon što je s njih skinuta oznaka tajnosti, a otkrili su i nešto što potencijalno pridonosi i tekućoj NLO groznici u SAD-u.

Jedan intrigantan izvadak iz zbirke s više od8 1103 spomenuta dokumenta jest i depeša iz 1955. godine koju su dobile američke zračne snage, a koja otkriva izvještaje "triju pouzdanih američkih promatrača" koji su svjedočili letećim diskovima iznad Sovjetskog Saveza.

Svjedočanstvo dviju nekonvencionalnih letjelica

Prema tom dokumentu, dužnosnik Središnje obavještajne agencije (CIA), senator i vojno osoblje izvijestili su da su vidjeli dvije nekonvencionalne letjelice s brežuljcima i kružnim oblikom koje podsjećaju na leteće diskove ili leteće tanjure kako uzlijeću gotovo okomito. Letjelica se okretala i ispuštala iskre ili plamen prije nego što je preletjela preko vlaka.

Fotografija s Marsa NLO na Marsu? NASA objavila fotografije površine Crvenog planeta na kojima se nalazi nešto što zbunjuje znanstvenike

Objavljeni dokumenti dolaze u istom tjednu kada je planirano da nekoliko svjedoka svjedoči pred američkim Kongresom o NLO-ima, koji će podijeliti svoje znanje iz prve ruke o neidentificiranim letećim objektima.

Odgode u objavi dokumenata

Dokumenti se prvenstveno odnose na ubojstvo američkog predsjednika Kennedyja 1963. godine, a posljednja serija od 1103 dosjea objavljena 27. lipnja dovodi ukupni broj objavljenih nezapečaćenih dokumenata o tom događaju na njih 90 posto. Objava je propisana Zakonom o prikupljanju zapisa o ubojstvima Johna F. Kennedyja iz 1992. godine, koji zahtijeva od dužnosnika da objave sve zapise povezane s događajem do listopada 2017. godine.

Odgode u objavljivanju dokumenata pripisane su uputama FBI-a i CIA-e, kao što su zatražili predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump. Unatoč tekućem objavljivanju dokumenata od travnja koje je provela Nacionalna uprava za arhive i evidenciju, izvješća o "letećim tanjurima" objavljena su tek u lipnju.

Supertajni CIA-in agent, praćenje Leeja Harveyja Oswalda...

Novoredigirani dokument također spominje osobu čije je ime dosad bilo tajno - Rueben Efron. Efron je navodno pratio poštansku korespondenciju Leeja Harveyja Oswalda mjesecima prije atentata na J. F. K.-a. Naime, senator Richard Russell i potpukovnik E. U. Hathaway također su bili prisutni s Efronom u Sovjetskom Savezu 1955. godine, iako je razlog njihova posjeta ostao nepoznat.

"Tri pouzdana svjedoka"

U službenom dokumentu stoji da su neobičnu letjelicu u SSSR-u uočila tri pouzdana američka promatrača. Uzorak leta letjelice uključivao je lagano penjanje do otprilike 1800 metara, nakon čega je uslijedilo naglo povećanje brzine tijekom vodoravnog leta u smjeru sjevera.

Svjedoci su opisali kako su vidjeli dva reflektora "usmjerena gotovo okomito" oko jedne do dvije milje južno od željezničke pruge. Nakon viđenja sovjetsko osoblje vlaka postalo je uznemireno, zatvorilo je zastore i odbilo dopuštenje da pogleda kroz prozore.

U dokumentu se zaključuje da američki promatrači čvrsto vjeruju da su ove nekonvencionalne letjelice leteći tanjuri ili letjelica u obliku diska.

Po dolasku u Prag, tri osobe sastale su se s potpukovnikom Thomasom S. Ryanom, koji je služio kao američki zračni ataše u tamošnjem američkom veleposlanstvu.

Zataškavanje detalja

NLO, ilustracija Postoji li netko tko je doista vidio dokaze izvanzemaljskih posjeta na Zemlju?

Vijest o navedenom svjedočanstvu postupno je stigla do SAD-a. Kada je Los Angeles Examiner tražio detalje, senator Russell odgovorio je kriptično.

Razgovarao sam o ovome s pogođenim agencijama i one su mišljenja da nije mudro objavljivati ovo u ovom trenutku, rekao je tad Russell. Russell će kasnije služiti u Warrenovoj komisiji, zaduženoj za istraživanje atentata na Kennedyja.

Ime agenta CIA-e Ruebena Efrona pobudilo je interes na internetu, a neki sugeriraju da njegove operacije pokazuju da je Oswald bio na radaru američke vlade puno prije atentata.

Objavljivanje dokumenata koincidira sa zasjedanjem Kongresa na kojem će više dužnosnika predstaviti svoja iskustva i znanja o neidentificiranim anomalnim fenomenima (UAP), odnosno NLO-ima. Američki senatori Chuck Schumer i Mike Rounds predvode amandman na Zakon o ovlaštenju za nacionalnu obranu kako bi se naložilo otkrivanje vladinih zapisa povezanih s neidentificiranim anomalnim fenomenom (UAP).

Američka javnost ima pravo učiti o tehnologijama nepoznatog podrijetla, neljudskoj inteligenciji i neobjašnjivim fenomenima, istaknuo je Schumer.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti