NLO na Marsu? NASA objavila fotografije površine Crvenog planeta na kojima se nalazi nešto što zbunjuje znanstvenike

Na fotografijama koje je NASA objavila s površine Marsa pojavili su se čudni objekti. Jedna od studija navodi kako bi se moglo raditi o neidentificiranom letećem objektu koji se srušio na Crveni planet.

M.V. | 24.07.2023. / 16:55

Fotografija s Marsa
Fotografija s Marsa (Foto: NASA)

Iako se cijela priča čini nategnutom, znanstvenici nisu uspjeli isključiti mogućnost da je za fotografiju snimljenu na površini Marsa odgovorno vozilo koje nije podrijetlom sa Zemlje.

Fragmenti koji uključuju nešto što izgleda kao kotači, osovina i polje krhotina s kraterima fotografirani su na drugoj lokaciji kratera Gale, navodi se u studiji. No, navode i kako bi sve nabrojano moglo biti povezano sa seizmičkom aktivnošću Marsa.

Stručnjaci navode da izbočine izgledaju poput onoga što je na Zemlji poznato kao pješčani šiljci koji se pojavljuju tijekom potresa magnitude sedam ili više.

Vrlo neobične strukture

Ove su strukture vrlo neobične na Marsu i jedinstvene po mom iskustvu. Nema sigurnog odgovora o tome što uzrokuje šiljke i povezane strukture, ali ravnoteža dokaza ukazuje na vrstu 'pješčanog šiljka' koji se formira na Zemlji kao posljedica značajne seizmičke aktivnosti, kazao je autor rada profesor Richard Armstrong sa Sveučilišta Aston u Birminghamu.

Asteroid Dimorphos s mnoštvom novih gromada oko njega nastalih nakon udara letjelice DART NASA-ina misija udara u asteroid pokrenula je i nešto neočekivano

Međutim, postoje neke razlike između Marsovih šiljaka i onih sa Zemlje na koje su ukazali neki geolozi. Na primjer, oni na Marsu nemaju iste lukovičaste krajeve kao oni na Zemlji. Također su ponekad nazubljeni, dok kopneni 'pješčani šiljci' nisu, dodaje.

O mogućnosti da je riječ o izvanzemaljskom svemirskom brodu, navodi: Malo je vjerojatno da su šiljci svemirski otpad, ali ništa se ne može isključiti. Dodaje da su takozvani "kotači" vjerojatno zaseban fenomen.

Bilo je velikih nagađanja o tome što bi na fotografiji moglo biti otkad ga je rover Curiosity američke svemirske agencije fotografirao u podnožju kratera Gale dugog 154 km u travnju, piše Daily Mail.

Najbizarniji kamen koji je vidjela

U to je vrijeme NASA-ina astrobiologinja dr. Nathalie Cabrol rekla da je to najbizarniji kamen koji je ikada vidjela u 20 godina proučavanja Crvenog planeta.

Pretpostavila je da bi za to mogli biti krivi vjetrovi na Marsu, te da su vjerojatno ostaci mreškanja nakon mnogo erozije. Fosilizirane riblje kosti, ostaci dinosaura ili dijelovi stare svemirske letjelice napravljene na Zemlji također su ranije spominjani kao mogući uzrok šiljastih obilježja.

Robot Andi - 4 Ovaj jedinstveni robot razotkriva zastrašujuću istinu o šokantnim opasnostima koje toplinski valovi imaju na ljudsko zdravlje

Desetak sondi, uključujući britanski Beagle 2 i Mars Polar Lander, srušilo se na Mars. Stručnjaci procjenjuju da sada na površini ima 7119 kilograma ljudskih ostataka od odbačenih padobrana i štitnika za glavu uspješnih misija. Unatoč tome, istraživači su rekli da je malo vjerojatno da su ovu neobičnu stijenu stvorili ljudi.

Nema vidljivog polja krhotina i nema dokaza o bilo kakvim dodatnim krhotinama koje bi mogle potjecati sa Zemlje. S obzirom na njegovu malu veličinu i to što nema poznatih podataka koje je izradio čovjek i nema logičnog objašnjenja u koju svrhu ti šiljci mogu poslužiti, ne čini se vjerojatnim da su ovi primjerci ostaci letjelice ili opreme koja je pala u krater Gale. Može se samo nagađati o izvanzemaljskom podrijetlu, navodi se u studiji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti