Intrigantno otkriće na Marsu: Sastojci organskog života dostupni u izobilju?

Organska tvar pronađena u stijenama Marsovog kratera Jezero sugerira njezinu široku prisutnost i potencijalnu nastanjivost na Crvenom planetu.

Branimir Vorša | 13.07.2023. / 13:33

Rover Perseverance u krateru Jezero (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Novi dokazi iz stijena Marsovog kratera Jezero sugeriraju da bi organske tvari mogle biti u izobilju na Crvenom planetu. Spektroskopska analiza koju je proveo NASA-in rover Perseverance otkrila je prisutnost molekula ugljikovodika u višestrukim formacijama stijena, ukazujući na različite tipove i obilje organskih molekula u različitim stijenama.

Iako otkrivanje organskih molekula na Marsu nije novo otkriće, jer ih je isto tako NASA-in rover Curiosity prethodno otkrio u krateru Gale na Marsu, novo otkriće sugerira da bi građevni blokovi za život mogli biti široko rasprostranjeni na tom planetu, te da su potencijalno nastali različitim mehanizmima.

"Iznenađujuće i zanimljivo otkriće"

Otkrili smo signale koji su u skladu s aromatskim organskim molekulama u više stijena na dnu kratera Jezero. Čini se da je broj detekcija fluorescencije i raznolikost fluorescentnih signala veći u formciji Máaz u usporedbi s formacijom Séítah. To je bilo iznenađujuće i zanimljivo, jer takve razlike mogu značiti da su te formacije imale različitu povijest promjena, objšnjava Sunanda Sharma, voditeljica istrživanja koje je objavljeno u časopisu Nature i astrobiologinja s Caltecha.

Primarni cilj rovera Perseverance je potraga za znakovima nastanjivosti na Marsu. Iako sama kemija ugljika ne pruža konačan dokaz za to, ona je ključni element za život kakav poznajemo na Zemlji. Stoga je prisutnost molekula koje sadrže ugljik ključni pokazatelj nastanjivosti. Očuvanje tih molekula u stijenama je također značajno, jer sugerira potencijalnu pojavu ili podršku života u nekom trenutku u povijesti Marsa.

Neočekivane razlike u formacijama stijena

Sharma i njezini kolege upotrijebili su instrument SHERLOC na Perseveranceu za primjenu Ramanove i fluorescentne spektroskopije na stijene iz formacija Máaz i Séítah, s ciljem otkrivanja znakova kemije ugljika. Osim što su pronašli očekivane signale, otkrili su značajne razlike u kemiji između navedenih formacija stijena.

Najviše me zanimaju usporedbe među formacijama. Máaz i Séítah nisu izgledali isto u smislu broja, vrste i mineralnih asocijacija mogućih organskih signala. Sada me zanima što se moglo dogoditi da dođe do takvih razlika i kako se to uklapa u našu priču o krateru Jezero", kaže Sharma.

"Ovo je ključni dio slagalice"

Iako se točna identifikacija molekula još uvijek očekuje, obje formacije pokazuju znakove vodene alteracije, što sugerira da je voda možda igrala ulogu u njihovom formiranju, kao ključan sastojak za uvjete pogodne za život u prošlosti.

I dok je NASA-in rover krenuo dalje, očekuje se da će biti prikupljeno više podataka. Sljedeći korak uključuje usporedbu različitih vrsta formacija stijena na novim lokacijama kako bi se utvrdila sveobuhvatnija geološka povijest Marsa i njegovih organskih molekula.

Autori istraživanja se nadaju da očigledna rasprostranjenost organskih materijala povećava vjerojatnost njihove prisutnosti u uzorcima koje Perseverance priprema za povratak na Zemlju. Ako budu uspješne, buduće studije će imati priliku izravno ispitati te uzorke.

Ovo je ključni dio slagalice koju gradimo o prisutnosti, distribuciji i vrstama organskih tvari na Marsu, istaknula je na kraju Sharma.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti