Astronomi otkrili kozmičkog monstruma: Supermasivna crna rupa zarobila čak šest galaksija u svojoj mreži

Astronomi su otkrili šest galaksija uhvaćenih u kozmičku "paukovu mrežu" u čijem središtu se nalazi monstruozno velika supermasivna crna rupa. Posebnost je da otkriće datira nedugo nakon Velikog praska, govoreći u kozmičkim terminima.

Branimir Vorša | 03.10.2020. / 07:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novo znanstveno istraživanje objalvjeno u četvrtak moglo bi pomoći u pojašnjenju nastanka enigmatičnih kozmičkih monstruma, odnosno supermasivnih crnih rupa.

Crne rupe koje su se pojavile rano u povijesti svemira vjerojatno su nastale formirajući se iz propadanja prvih zvijezda, no astronome muči kako su se onda uspjele razviti u tolike gigante.

Novootkrivena crna rupa, koja datira iz vremena dok svemir još nije bio star niti milijardu godina, ima masu čak milijardu puta veću od mase Sunca, a otkrio ju je zemaljski teleskop ESO (European Southern Observatory).

Znanstvenici kažu da njihovo najnovije otkriće pomaže u objašnjenju kako su se razvije supermasivne crne rupe poput one u središtu naše galaksije. Razlog je u tome što vjeruju da niti koje povezuju galaktičku nakupinu imaju dovoljno plina za hranjenje crne rupe materijom te joj omogućuju na taj način da naraste.

Te kozmičke niti su poput niti paukove mreže. Galaksije stoje i rastu dok se niti križaju, a plinski tokovi, koji su izvor i za galaksije i za centralnu supermasivnu crnu rupu, mogu teći između tih niti, pojašnjava Marco Mignoli, astronom Nacionalnog instituta za astronomiju u Bologni.

Znanstvenici kažu da je tu mrežnu strukturu možda pomogla formirati i tamna materija, za koju se vjeruje da privlačila ogromne količine plina u ranom svemiru.

Ta "paukova mreža" čak je 300 puta veća od naše galaksije, a znanstvenici vjeruju da su uočili tek "vrh sante leda", odnosno da su teleskopi uspjeli zabilježiti samo najsvjetlije galaksije u toj mreži.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti