Astronomi prvi put izravno promatrali sudar dva ogromna planeta

Dva kolosalna ledena diva sudarila su se u udaljenom zvjezdanom sustavu, a astronomi su po prvi put izravno svjedočili takvoj kozmičkoj drami.

Branimir Vorša | 13.10.2023. / 09:05

Sudar plneta, ilustracija
Sudar plneta, ilustracija (Foto: Getty Images)

U ogromnom svemirskom prostranstvu, na oko 1800 svjetlosnih godina od Sunčevog sustava, nedavno se odigrao događaj kakav astronomi rijetko imaju priliku promatrati.

Dva kolosalna planeta u udaljenom zvjezdanom sustavu sudarila su se, što je rezultiralo njihovim raspadanjem i stvaranjem sjajnog ostatka koji oblikom podsjeća na krafnu s rupom. Riječ je o prvom izravnom znanstvenom promatranju sudara planeta i neposrednih posljedica tog sudara.

Maglica Orion Svemirski teleskop James Webb otkrio mnoštvo objekata u maglici Orion za koje astronomi nemaju nikakvo objašnjenje

Kako je sve počelo?

Astronomi su 2021. godine promatrali događaj bez presedana, koji je uključivao zvijezdu nalik Suncu nazvanu ASASSN-21qj. Ta je zvijezda doživjela nevjerojatno zatamnjenje, zbog čega je njezin sjaj pao za nevjerojatnih 95 posto. Pomniji pogled otkrio je, međutim, iznenađujući obrat - tri godine prije zatamnjenja, zvijezda je prošla kroz značajno povećanje sjaja.

Matthew Kenworthy, znanstvenik sa Sveučilišta Leiden u Nizozemskoj i njegov tim zadubili su se u misterij čudnog ponašanja zvijezde ASASSN-21qj. Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, dovelo je do zapanjujućeg zaključka — kolosalnog sudara između dva masivnaa ledena egzoplaneta. Taj je sudar rezultirao očaravajućim spektaklom, stvarajući disk u obliku prstena od užarene prašine i plina koji sada skriva spomenutu zvijezdu od pogleda.

Prošli smo kroz cijeli niz mogućih ideja. Ona za koju se čini da odgovara svim podacima koje imamo je sudar dvaju ledenih divova. Ovo je prvi put da smo to vidjeli, pojašnjava Kenworthy.

Egzoplanet Novi misterij za astronome: Pronađen egzoplanet koji je u biti željezna kugla gotovo velika kao Zemlja

Rezultat sudara

Dva planeta koja su se sudarila bila su doista masivna i veličinom slična Neptunu. Kružili su oko svoje matične zvijezde na udaljenosti sličnoj Jupiterovoj orbiti oko našeg Sunca, a sudar ih je pretvorio u rastopljene krhotine, tvoreći masivnu kuglu pare silicijevog dioksida, oko sedam puta veću od našeg Sunca.

Izbliza, to je sigurno bio upečatljiv prizor, s čvrstim jezgrama planeta koje izbacuju kamenje i krhotine u svemir. U središtu tog vrtloga postojao je užareni ostatak, postupno se formirajući u prsten koji je okruživao zvijezdu. Ovaj se prsten može pohvaliti visokom temperaturom od približno 700 stupnjeva Celzija, što sugerira da su planeti bili bogati vodenom parom, slično ledenim planetima poput Neptuna i Urana. Ti bi se ostaci na kraju mogli kondenzirati u novi planet, vjerojatno s više satelita oko njega, u narednih nekoliko tisuća godina.

Egzoplanet, ilustracija Otkriven zagonetni egzoplanet koji je promijenio veličinu, ali astronomi ne znaju kako

Okolnosti ipak nisu toliko jasne

Točne okolnosti koje su dovele do tog monumentalnog sudara planeta ostaju, zasad, nepoznate. Jedna je mogućnost da je orbite planeta poremetila zvijezda u prolazu ili neko drugo nebesko tijelo, što je dovelo do njihovog katastrofalnog susreta. Njihov sudar oslobodio je ogroman nalet energije, ekvivalentan malenoj zvijezdi koja gori dvije godine.

Iako misterij koji okružuje taj kozmički sudar ostaje, Kenworthy i njegovi kolege predviđaju da bi daljnja promatranja, vjerojatno s naprednim svemirskim teleskopom James Webb, mogla pružiti konačan dokaz potreban za potvrdu hipoteze o sudaru planeta.

Moje predviđanje je da ćemo za pet do 10 godina početi vidjeti dodatno svjetlo iz sustava koje se odbija od oblaka prašine. U protivnom, to znači da se događa nešto drugo, kaže na kraju Kenworthy.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti