Otkriven zagonetni egzoplanet koji je promijenio veličinu, ali astronomi ne znaju kako

Astronomi su otkrili zagonetni egzoplanet s nevjerojatno gustom jezgrom koji dovodi u pitanje trenutne teorije o formiranju planeta.

Branimir Vorša | 04.09.2023. / 11:17

Egzoplanet, ilustracija
Egzoplanet, ilustracija (Foto: Getty Images)

Astronomi su otkrili zbunjujući egzoplanet poznat kao TOI-332b, koji dovodi u pitanje trenutne teorije o formiranju planeta. TOI-332b, smješten unutar takozvane neptunske pustinje, predstavlja zanimljiv slučaj za znanstvenike, budući da prkosi trenutnom razumijevanju nastanka planeta.

Predstavljamo detekciju i karakterizaciju TOI-332b, planeta ultrakratkog perioda s neuobičajeno visokom gustoćom koji se nalazi duboko unutar neptunske pustinje. TOI-332b je vrlo zanimljiv dodatak našim trenutnim otkrićima neptunske pustinje i studija slučaja koja testira teoriju formiranja planeta, kaže astrofizičar Ares Osborn sa Sveučilišta Warwick u Velikoj Britaniji.

Egzoplanet u orbiti oko crvenog patuljka, ilustracija Nedavno otkriveni egzoplanet izravno dovodi u pitanje naše znanje o formiranju planeta

Među više od 5500 potvrđenih egzoplaneta pojavljuju se uzorci. Neke su osobine egzoplaneta uobičajene, dok su druge iznimno rijetke. Konkretno, Neptunska pustinja je regija u kojoj su rijetki egzoplaneti veličine Neptuna blizu svojih zvijezda domaćina.

TOI-332b, pronađen u orbiti oko narančaste patuljaste zvijezde udaljene 727 svjetlosnih godina od nas, pripada području navedene neptunske pustinje. Ima radijus 3,2 puta veći od Zemljinog i kruži oko svoje zvijezde svakih 18,72 sati.

Već samo ta svojstva bi TOI-332b učinila predmetom od interesa, ali postoji još nešto. Gravitacijski učinak na zvijezdu domaćina omogućio je Osbornu i njihovom timu da izmjere masu tog egzoplaneta, koja iznosi 57,2 Zemljinih masa. Naš Neptun, za usporedbu, ima 17,15 Zemljinih masa.

Umjetnički prikaz egzoplaneta kategorije vrućih Jupitera Šokantno otkriće: Užareni plinoviti div pokazuje tragove planetarnog kanibalizma

Ono što izdvaja TOI-332b jest njegova gustoća od 9,6 grama po kubičnom centimetru, što je gušće od željeza. To je jedna od najgušćih masa egzoplaneta sličnih Neptunu dosad otkrivenih. Sam Neptun ima gustoću od 1,64 grama po kubičnom centimetru, a Zemlja 5,51 gram.

Ta visoka gustoća ukazuje na masivnu željeznu jezgru, zajedno sa stjenovitim plaštem i tankom vodikovo-helijevom atmosferom. Nepostojanje opsežnije atmosfere slične Jupiteru stoga predstavlja značajan misterij i nameće pitanje - gdje je nestala atmosfera TOI-332b?

Potencijalna objašnjenja uključuju fotoisparavanje, migraciju planeta, unutarnje zagrijavanje ili golemi udar s drugim nebeskim tijelom. Međutim, te hipoteze zahtijevaju daljnja istraživanja.

Baekdu i Halla, ilustracija Nova svemirska zagonetka: Otkriven egzoplanet koji zapravo ne bi trebao postojati

Ovaj neobičan planet testira ono što trenutno razumijemo o formiranju planeta, a kako takva divovska jezgra postoji bez plinovitog omotača, ostaje pitanje bez odgovora, ističu autori studije koja je prihvaćena za objavu u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, no trenutno je dostupna na repozitoriju arXiv.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti