AUDIO Poslušajte kako zvuči kompozicija nastala na temelju vjetrova diljem svijeta

Kompozicija duga 30 minuta jedinstvena je jer svaka sekunda predstavlja jedan dan u Aeolusovom "životu".

Martina Čizmić | 31.07.2023. / 15:34

Misija Aeolus (Foto: ESA/ATG medialab)

Već smo navikli na gotovo nestvarne kompozicije koje nastaju analizom podataka dobivenih promatranjem svemira. No, kako zvuči kompozicija nastala na temelju podataka o vjetrovima na Zemlji?

Nakon pet godina misije Aeolusa, ESA-inog satelita koji je proučavao vjetar, nastala je kompozicija "Life of Aeolus". Kako kažu u ESA-i, radi se o nevjerojatnom puhačko orkestralnom djelu koje obuhvaćaju cijeli Aeolusov život u orbiti oko Zemlje.

Naime, satelit Aeolus bio je opremljen laserom Aladin koji je prvi mjerio globalne profile vjetra iz svemira. Tijekom gotovo pet godina misije, Aeolus je pružao podatke gotovo u stvarnom vremenu, a oni su bili toliko dobri da ih vodeći meteorološki centri sad koriste za prognozu vremena.

Kako bi obilježili kraj misije, ESA se udružila sa skladateljem Jamiem Pererom ne bi li od podataka napravili kompoziciju koja će zaista biti jedinstvena. Tako je nastala 30-minutna kompozicija u kojoj je svaka sekunda jedan dan u Aeolusovom životu.

 

Visina, duljina i glasnoća glazbenih nota stvoreni su transformacijom različitih Aeolusovih tipova podataka u glazbene parametre, mapirane na rasponima različitih puhačkih instrumenata.Najviše note su one piccolo, koje označavaju vrhove oblaka osvijetljene Aeolusovim laserom. U dnu registra zvuče fagot i bas klarinet dok Aeolusove zrake dopiru tik iznad Zemljine površine. Između toga, kroz klarinete, flaute i oboe čujemo brzinu vjetra, temperaturu zraka, tlak zraka i gustoću oblaka. Također možete čuti značajne događaje, kao što su vulkanske erupcije, predstavljene bubnjevima, uragane predstavljene zvučnim efektima vjetra i pandemiju Covida predstavljenu pulsirajućim sintisajzerom.

Sonifikacija je multidisciplinarna praksa, to je način prijenosa informacija, a u slušanju mehanizam za stvaranje znanja. Imamo neke događaje u svijetu, kao što su pandemija, uragani i erupcije, koji su se dogodili dok je ovaj satelit kružio iznad naših glava. Za mene to ima smisla. Aeolus je prikupio ogromne količine podataka koji su bili korisni u svim tim situacijama. Kao način da se ispriča ta priča, mislim da vrlo, vrlo dobro obavlja posao, zaključio je Perera.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti