Baterije od magnezija kao sigurnije i učinkovitije rješenje za pametne telefone

Znanstvenici razvijaju bateriju koja će ponuditi veći kapacitet te omogućiti duže trajanje.

Monika Nožić Monika Nožinić | 04.12.2017. / 20:13

Foto: Flickr

Učinkovito skladištenje energije jedan je od glavnih problema koji danas sprječavaju velike projekte obnovljive energije. Upravo je to jedan od razloga zašto baterije naših pametnih telefona moramo puniti svakodnevno, a ponekad i više puta u jednom danu.

Sigurnije i učinkovitije punjive baterije još uvijek su u ranoj fazi razvoja, no američki tim znanstvenika koji se bavi proučavanjem baterija i skladištenjem energije (Joint Center for Energy Storage Research) svoje je istraživanje usmjerio na baterije na bazi magnezija, lako dobavljivog i osmog po rasprostranjenosti elementa u Zemljinoj kori. Preliminarni rezultati istraživanja pokazali su da su nove magnezij baterije sigurnije, nezapaljive te da imaju veću gustoću energije od litija, a samim time i veći kapacitet.

U aktualnim komercijalnim baterijama, tekući elektroliti transportiraju punjenje između katode i anode. Oštećenje vanjskog kućišta ili prekomjerno punjenje može uzrokovati zagrijavanje i zapaljivanje elektrolita, što može uzrokovati eksploziju baterije, stoji u objavi Berkeley Laba.

Tim Odjela za energiju radio je na magnezijskoj bateriji koja može izdržati više punjenja nego litij-ionska baterija, ali nije uspio pronaći funkcionalan tekući elektrolit osmislio svoj kruti elektrolit. Znanstvenici su se na kraju zadovoljili spinelom od magnezija, skandija i selena, koji ima bolju pokretljivost iona u odnosu na elektrolite koji se mogu naći u litij-ionskim baterijama.

Mi držimo palčeve da čim prije dođu do učinkovitog rješenja jer današnji pametni telefoni vape za još pametnijim, sigurnijim, a posebno učinkovitijim baterijama koje će potrajati duže od 24 sata.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti