Bezos ponovno lovi Muska: Planira lansirati svoje prve internetske satelite i ponuditi satelitski internet

Ispunjenje cilja za 2024. godinu omogućio bi Amazonu da nastavi s uspješnom realizacijom lansiranja polovine svoje Kuiperove mreže od 3236 satelita do 2026.

Hina | 15.03.2023. / 08:22

Raketa Ariane 64 koja bi trebala nositi Amazonove satelite (Foto: Amazon)

Tvrtka Amazon.com u vlasništvu Jeffa Bezosa objavila je da planira lansirati svoje prve internetske satelite u svemir u prvoj polovini 2024. godine, a ubrzo nakon toga korisnicima bi ponudila i početne komercijalne testove.

Kompanija se priprema za nadmetanje sa SpaceX-om Elona Muska i ostalima u pružanju usluge širokopojasnog interneta na globalnoj razini.

Amazonova jedinica za satelitski internet, Project Kuiper kasnije tijekom godine započet će s masovnom proizvodnjom satelita, objavila je tvrtka.

Bit će to prvi od više od 3000 satelita koje tehnološki div planira lansirati u nisku Zemljinu orbitu u predstojećih nekoliko godina.

Slika nije dostupna Amazon je napravio veliki korak za Project Kuiper: Napadaju tržište kojim vlada SpaceX

Imat ćemo beta-testiranje s komercijalnim kupcima 2024. godine, rekao je Dave Limp, voditelj Amazonova Odjela za potrošačke uređaje na konferenciji u Washingtonu.

Ispunjenje cilja za 2024. godinu omogućio bi Amazonu da nastavi s uspješnom realizacijom lansiranja polovine svoje Kuiperove mreže od 3236 satelita do 2026.

Limp je rekao da tvrtka planira proizvoditi tri do pet satelita dnevno kako bi ostvarila krajnji cilj.

S obzirom na to da u Kuiperovu mrežu kani uložiti više od 10 milijarda dolara, Amazon se povlači iz dijela poslova koji se odnose na potrošačku elektroniku da bi uspio proizvesti milijune terminala potrebnih za povezivanje kupaca sa satelitima Kuiper.

Tvrtka svoje iskustvo u proizvodnji milijuna uređaja smatra ključnim kada je posrijedi nadmetanje sa SpaceX-ovom mrežom Starlink, koja u svemiru već ima otprilike 4000 satelita.

Slika nije dostupna Amazonovi planovi za "osvajanje" neba užasavaju astronome

Danas SpaceX-ove terminale Starlink, od kojih svaki stoji 599 dolara koristi više od milijun kupaca, rekao je Jonathan Hofeller, SpaceX-ov voditelj prodaje terminala Starlink.

Standardni korisnički terminal, kvadratne antene od 11 inča za mrežu Kuiper Amazon će stajati manje od 400 dolara po komadu kada je riječ o proizvodnji i osiguravanju internetske brzine od 400 megabita u sekundi za korisnike, objavila je tvrtka.

Manja mobilna antena četvrtastog oblika, široka 7 inča (18 cm) i teška jednu funtu (oko 450 grama), bit će Amazonov najpristupačniji mrežni terminal za korisnike, premda tvrtka još nije objavila cijenu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti