Amazon je napravio veliki korak za Project Kuiper: Napadaju tržište kojim vlada SpaceX

Procjenjuje se kako je tržište satelitske komunikacije teško više desetaka milijardi dolara, a Amazon na njemu želi svoj dio kolača.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2022. / 08:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najbrže rastući segment Amazona jest njegov cloud servis AWS, a kao podršku za takav servis tvrtka je izgradila nevjerojatnu internetsku infrastrukturu koja uključuje optiku i podatkovne centre. Već neko vrijeme pripremaju se za novi veliki korak i “prirodnu ekspanziju” svog internetskog poslovanja, a to je - Project Kuiper.

Slika nije dostupna Amazonovi planovi za "osvajanje" neba užasavaju astronome

Riječ je o projektu slanja satelita u svemir koji bi ljudima na Zemlji trebali omogućiti pristup brzom internetu na svim dijelovima planete i prvenstveno je fokusiran na veliki dio populacije koja još nema pristup internetu ili je pristup mreži nestabilan i jako spor. Ako vam se takva ideja čini poznatom, u pravu ste jer na istom projektu radi i Elon Musk, odnosno njegov SpaceX.

SpaceX već ima više od 2 tisuće satelita u orbiti i dozvolu za njih 12 tisuća (iako su zatražili dozvolu za puno više satelita), a njihova je usluga već dostupna na nekim tržištima. Trenutačni broj korisnika je oko 250 tisuća te se dio njih nalazi i u Ukrajini gdje je SpaceX poslao velikim broj terminala s kojima Ukrajincima olakšavaju pristup internetu.

Amazonov plan oko broja satelita koji su potrebni za tu uslugu dosta je skromniji i uključuje 3236 satelita koji bi trebali kružiti u niskoj orbiti i pružati usluge satelitskog interneta. Prošli mjesec tvrtka je napravila veliki korak prema lansiranju tih satelita te su potpisali ugovore s tri kompanije (Blue Origin, United Launch Alliance i Arianespace) s čijim će raketama svoj hardver poslati u orbitu.

Slika nije dostupna Amazon dobio zeleno svjetlo za pokretanje usluge satelitskog interneta

Riječ je o najvećem takvom ugovoru u povijesti komercijalne svemirske industrije koji najbolje pokazuje Amazonove ambicije. Kako je to u razgovoru za CNBC rekao analitičar iz Quitly Analyticsa Caleb Henry, tržište satelitske komunikacije teško je više desetaka milijardi dolara i nitko ne vjeruje da bi tim tržištem mogla vladati samo jedna kompanija. Vjeruje kako ima mjesta za najmanje dvije, a vjerojatno i više kompanija koje će pružati internetske usluge i svemira.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti