Amazon planira s 3000 satelita stvoriti "novi" svjetski internet

Iako u svojoj prijavi Amazon nije precizirao ni trajanje projekta, ni njegovu vrijednost, procjenjuje se da će proći još barem 10 godina prije no što mreža proradi.

Martina Čizmić | 05.04.2019. / 11:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amazon planira u sljedećih nekoliko godina lansirati čak 3000 satelita u nisku Zemljinu orbitu kako bi stvorili novu širokopojasnu internetsku mrežu u cijelom svijetu. Točnije, žele stvoriti "svemirski" internet koji će biti dostupan svima, bez obzira na to gdje se nalazili na Zemlji, a čija će brzina biti poput one koja se ostvaruje optičkim kablovima.

Svoj "Projekt Kuiper" prijavili su i Ujedinjenim narodima, odnosno njegovoj Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji.

Iako u svojoj prijavi Amazon nije precizirao ni trajanje projekta, ni njegovu vrijednost, procjenjuje se da će proći još barem 10 godina prije no što mreža proradi. Uz to, bit će potrebno barem milijardu dolara za izradu i lansiranje satelita.

No Amazon nije jedini koji želi "osvojiti" nebo svojom mrežom.

I Elon Musk želi stvoriti mrežu satelita koji bi pružali uslugu širokopojasnog interneta. Njegov SpaceX prošle je godine lansirao dva satelita koji bi trebali biti začetak mreže "Starlink", u kojoj je planirano čak 4425 satelita.

Još 2015. Mark Zuckerberg predstavio je svoj milijardu dolara težak plan mreže satelita koji bi osiguravali širokopojasni internet u Africi i drugim siromašnim područjima na Zemlji. Međutim, taj plan nikad nije zaživio.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti