Binance pretrpio ogroman udarac: Prihvatili nagodbu od 4 milijarde dolara, izvršni direktor priznao krivnju za ignoriranje pranja novca

Binanceova nagodba od 4 milijarde dolara i priznanje krivnje izvršnog direktora označavaju povijesni udarac toj najvećoj svjetskoj burzi kriptovaluta.

Branimir Vorša | 22.11.2023. / 09:31

BInance
BInance (Foto: Afp)

Binance, najveća svjetska mjenjačnica kriptovaluta, pristala je na monumentalnu sudsku nagodbu od 4 milijarde dolara s vladom SAD-a. Nagodba dolazi nakon što je osnivač i glavni izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, priznao krivnju za kazneno djelo povezano s neuspjehom platforme u sprječavanju pranja novca. Zhao je ujedno odstupio s mjesta izvršnog direktora.

Korištenje nove tehnologije za kršenje zakona ne čini vas ometačem pravde, čini vas kriminalcem, rekao je Merrick Garland, glavni državni odvjetnik SAD-a. Postignut nagodba isto tako je i jedna od najvećih korporativnih kazni u povijesti SAD-a.

Slika nije dostupna Direktor Binancea iznenadio svojim pozivom: "Moramo to učiniti kako treba, moramo to učiniti na stabilan način"

Kao dio sporazuma, Binance će proći pet godina nadzora i mora ispuniti značajne obveze usklađenosti, uključujući osiguravanje potpunog izlaska iz SAD-a. Sporazum je uslijedio nakon što je Binance priznao kršenje Zakona o bankovnoj tajnosti i očita kršenja programa sankcija, uključujući neuspjeh u provedbi programa izvješćivanja o sumnjivim transakcijama.

Američka ministrica financija Janet Yellen otkrila je da je Binance obrađivao transakcije nezakonitih aktera, omogućavajući aktivnosti u rasponu od seksualnog zlostavljanja djece do ilegalnih narkotika i terorizma. Yellen je naglasila da Binance nije podnio nijedno izvješće o sumnjivim aktivnostima u vezi s tim transakcijama i dopustio više od 1,5 milijuna trgovanja virtualnim valutam, koja su kršila američke sankcije.

Zhao se na sudu izjasnio krivim po jednoj točki neuspjeha u održavanju učinkovitog programa protiv pranja novca. Sudac je Zhaou odredio izricanje kazne za 23. veljače 2024. godine, s mogućim okvirnim rasponom kazne do 18 mjeseci zatvora.

Pad vrijednosti na burzi Cifre su brutalne: Evo koliko su novaca ove godine izgubili tehnološki milijarderi

Unatoč optužbama za preusmjeravanje sredstava klijenata i prikrivanje miješanja milijardi dolara imovine investitora, Zhao se dobrovoljno predao, svjestan istrage od prosinca 2020. godine. Zhao, koji živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje ne postoji ugovor o izručenju sa SAD-om, obećao da će se vratiti na izricanje presude ako mu dopuste da ostane u UAE.

U izjavi, Binance je priznao donošenje pogrešnih odluka tijekom svog brzog rasta kao najveće svjetske kripto burze, preuzimajući odgovornost za povijesna, kriminalna kršenja usklađenosti.

Binanceova nagodba dolazi nakon osude Sama Bankman-Frieda, osnivača FTX-a, glavnog rivala Binancea, koji je proglašen krivim za prijevaru zbog krađe najmanje 10 milijardi dolara od kupaca i investitora. Odnos između Zhaoa i Bankman-Frieda, nekoć prijateljskih konkurenata, pogoršao se, što je dovelo do toga da je Zhao prodao sva svoja ulaganja u kriptovalute u FTX-u, neposredno prije nego što je FTX podnio zahtjev za stečaj. Očekuje se da će Bankman-Fried biti osuđen u ožujku i mogao bi se suočiti s desetljećima zatvorske kazne.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti