Cifre su brutalne: Evo koliko su novaca ove godine izgubili tehnološki milijarderi

Prvi čovjek Mete Zuckerberg i izvršni direktor Binancea zajedno su ove godine izgubili više od 150 milijardi dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.10.2022. / 13:47

Pad vrijednosti na burzi (Foto: Getty Images)

Nakon što je većina tehnoloških kompanija tijekom pandemije ostvarila rekordne rezultate, a na temelju tih rezultata poraslo je i bogatstvo njihovih šefova, odnosno najvećih dioničara, ova je godina donijela otrježnjenje i veliki pad. Već smo više puta pisali o problemima nekih od kompanija, prvenstveno Mete i minusu koji je zabilježio Mark Zuckerberg, no on je samo jedan od mnogih koji su ove godine u minusu više desetaka milijardi dolara.

Mark Zuckerberg Poziv na buđenje iz meta noćne more? Zuckerberg je ove godine izgubio više od 70 milijardi dolara

Vrijednost koju su od početka godine do sada izgubili deset najbogatijih osoba na svijetu, od kojih je većina iz tehnološke industrije iznosi nekoliko stotina milijardi dolara. Na Business Insideru, vodeći se brojkama Bloombergova indeksa milijardera, napravili su popis osoba koje su završile u najvećem minusu ove godine, a na prvom mjestu ove neslavne liste nalazi se - Mark Zuckerberg.

Njegovi problemi počeli su kada je fokus kompanije prebacio s društvene mreže na metaverse, zbog čega je i promijenio ime kompanije u Meta. Rezultat je takav da je do sada tijekom godine izgubio više od 87 milijardi dolara, a ako se pad na burzi nastavi, godinu bi mogao završiti u minusu većem od nevjerojatnih 100 milijardi dolara.

Na drugom mjestu nalazi se izvršni direktor poznate kriptoburze Binance Changpeng Zhao. O njegovom se bogatstvu tijekom godina svašta pisalo i teško je zaista procijeniti njegovu vrijednost, no podaci Bloomberga kažu da je ove godine u minusu od 72,6 milijardi dolara.

Treće i četvrto mjesto na ovom popisu pripada starim neprijateljima - Elonu Musku koji je usprkos minusu od 66 milijardi dolara i dalje najbogatija osoba na svijetu, dok je Jeff Bezos koji se povukao s čelnog mjesta Amazona izgubio više od 65 milijardi dolara. Peto mjesto s minusom od skoro 40 milijardi dolara pripada suosnivaču Googlea Larryju Pageu, dok je drugi suosnivač Googlea Sergey Brin na sedmom mjestu ovog popisa te se vrijednost njegova bogatstva smanjila za 38,1 milijardu dolara.

Vozač autobusa Zbog rada od kuće bez posla u Zuckerbergovoj kompaniji ostat će vozači autobusa i domari

Između njih smjestio je Bernard Arnault, jedna od rijetkih osoba na ovom popisu koja nije iz tehnološke industrije. Slično možemo reći i za MacKenzie Scott čija je vrijednost smanjena za 31,7 milijardi dolara (podsjetimo, riječ je o bivšoj supruzi Jeffa Bezosa), dok se iza nje nalazi L`Orealova nasljednica Francoise Bettencourt Meyers. Deseto mjesto na popisu pripada osobi koja je dugo godina provela na prvom mjestu popisa najbogatijih osoba na svijetu - Billu Gatesu koji je do sada godinu završio u minusu od 27,3 milijarde dolara.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti