Poziv na buđenje iz meta noćne more? Zuckerberg je ove godine izgubio više od 70 milijardi dolara

Ova godina teška je za sve (tehnološke) kompanije, no problemi Mete i Zuckerberga puno su dublji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.09.2022. / 15:43

Mark Zuckerberg (Foto: Afp)

Nedavno smo pisali kako je dionica Mete u posljednje vrijeme u velikom minusu. Iako se niti jedna od velikih tehnoloških kompanija ne može pohvaliti sa stanjem na tržištu (ipak su takva vremena), problemi Zuckerbergove kompanije puno su veći i dublji te je od svih Big Tech kompanija upravo Meta zabilježila najveći minus.

Pad vrijednosti dionica Meta u crvenom: Dionice Zuckerbergove kompanije na najnižoj razini u posljednjih nekoliko godina

S padom vrijednosti Mete, topi se i bogatstvo njena osnivača i najvećeg dioničara Marka Zuckerberga. Dok je sve do nedavno bio jedan od glavnih kandidata za mjesto najbogatije osobe na svijetu, sada je pao tek na dvadeseto mjesto i čini se kako bi se taj pad mogao nastaviti i dalje jer situacija s Metom nije najsjajnija.

Naime, dio analitičara upozorava kako su trenutačna situacija i preambiciozni projekti oko metaversa jednostavno neodrživi jer nisu fokusirani na prihode, već samo generiraju gubitak. I to veliki - milijarde dolara. Problem oko metaversa je što od njega (značajne) prihode ne treba očekivati godinama, možda i do kraja desetljeća tako da bi kompanija prihod koji zarađuje od drugih usluga trebala iskoristiti za krpanje “metarupe” i nadati se da će se sve to isplatiti krajem ovog i početkom sljedećeg desetljeća.

Zbog takve nesigurnosti i potrošnje, neki analitičari vjeruju kako bi trenutačna situacija trebala biti poziv na buđenje Zuckerbergu i svima u Meti, pogotovo s obzirom na to da je tržište trenutačno u prilično nestabilnoj situaciji. Prema svemu što smo vidjeli proteklih mjeseci od Zuckerberga, teško je vjerovati da će se tako brzo probuditi iz svog virtualnog sna o metaversu, no ako brojke nastave neumoljivo padati, možda zaista shvati da se taj san pretvorio u noćnu moru i da su promjene nužne.

Mark Zuckerberg Zuckerberg najavio konferenciju na kojoj će predstaviti VR uređaj i novitete iz metaversa

Prema indeksu Bloombergovih milijardera, Zuckerberg je ove godine izgubio čak 71 milijardu dolara (tj. za toliko je smanjena njegova vrijednost koju ima ponajviše u dionicama Mete) i sada se nalazi na 20 mjestu najbogatijih ljudi na svijetu.

Izvor: Tech Times


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti