Zuckerberg najavio konferenciju na kojoj će predstaviti VR uređaj i novitete iz metaversa

Za nešto više od mjesec dana Mark Zuckerberg će na virtualnoj konferenciji predstaviti hardverske i meta novitete koje su pripremali u posljednje vrijeme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2022. / 12:41

Mark Zuckerberg (Foto: Facebook)

Prije nešto manje od godinu dana Mark Zuckerberg najavio je radikalnu promjenu za svoju kompaniju. Facebook je (p)ostao samo društvena mreža, dok je sama kompanija promijenila ime u Meta, čime je njen prvi čovjek jasno dao do znanja kakvi su mu dugoročni planovi - fokus na metaverse, odnosno virtualne svjetove za koje vjeruje da su budućnost.

Pad cijena dionica (Foto: Getty Images) Nove loše vijesti za Zuckerberga: Meta zabilježila prvi kvartalni pad prihoda

Od te najave svašta se promijenilo, uključujući i situaciju u svijetu koja ne zrači optimizmom, a niti sam Zuckerberg ne može biti oduševljen sa situacijom u svojoj kompaniji. Odjel fokusiran na metaverse kompaniju stoji više od 10 milijardi dolara godišnje, s tim da godinama ne bi trebali očekivati neke osjetnije prihode od tog ulaganja u virtualne svjetove.

Ipak, Zuckerbergov plan oko metaversa ide dalje. Za nešto više od mjesec dana (11. listopada) Meta je najavila svoju drugu Connect konferenciju, jednodnevni virtualni događaj na kojem ćemo saznati više o razvoju metaversa te o budućnosti virtualne i proširene stvarnosti. Također, kako je to otkrio sam Zuckerberg tijekom nedavnog gostovanja kod Joe Rogana, na toj ćemo konferenciji vidjeti i novi Metin VR uređaj.

Oculus Pro, kako će se vjerojatno zvati taj uređaj, imat će opcije poput praćenja očiju i lica tako da će avatari u virtualnim svjetovima moći imitirati stvarne pokrete lica. Taj uređaj trebao bi stajati značajno više u odnosu na model Oculus Quest 2 koji se prodaje po cijeni od 400 dolara.

Osim novog hardvera, očekujemo i informacije oko virtualnih svjetova - Zuckerberg je spominjao da će objaviti detalje oko “velikih noviteta” vezanih uz njihov virtualni svijet Horizon Worlds i grafiku avatara. Horizon Worlds predstavljen je prvo za korisnike u SAD-u i Kanadi, a nedavno je postao dostupan i na nekim europskim tržištima. Tom prigodom Zuckerberg je objavio sliku svog avatara koju su mnogi korisnici na društvenim mrežama ismijali zbog loše kvalitete grafike tog virtualnog svijeta budućnosti.

Slika nije dostupna Prema Zuckerbergu, do kraja desetljeća milijarda ljudi vrijeme će provoditi u metaversu

Tehnološki mediji spominju kako bi Meta mogla predstaviti i neke nove sigurnosne alate za zaštitu korisnika u metaversu, digitalne trgovine za kreatore, podršku za NFT itd.

Što Zuckerberg i ekipa konkretno pripremaju saznat ćemo za malo više od mjesec dana, a do tada možemo očekivati nove glasine oko Metinih planova i onog što će predstaviti na konferenciji.

Izvor: Input
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti