Biosuperkondenzator - Baterija koja se napaja iz ljudskog tijela

Biosuperkondenzator je debljine ljudske vlasi, a može pohranjivati energiju doživotno.

Martina Čizmić | 22.05.2017. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim znanstvenika s američkog UCLA i Sveučilišta Connecticut osmislili su bateriju koja se napaja električnim impulsima iz ljudskog tijela.

No, prije nego što pomislite na znanstvenu-fantastiku i hibride ljudi i robota, malo pojašnjenje.

Radi se o "biološkom superkondenzatoru" koji koristi nabijene čestice, ione, iz tekućina u ljudskom tijelu. U prijevodu, električni impulsi koji se prirodno nalaze u ljudskom tijelu napajaju "bateriju".

Kako ističu znanstvenici, uređaj nije opasan za tijelo, a potencijalna mu je primjena u pacemakerima i drugim implantantima koji zahtijevaju napajanje strujom.

"Biološki superkondenzator" radio bi u paru s uređajem za pretvaranje topline i pokreta ljudskog tijela u električnu energiju.

"Spajanje ta dva uređaja može proizvesti neograničenu količinu energije za doživotno funkcioniranje ugrađenih medicinskih implantanta", istaknuo je prilikom predstavljanja istraživanja Maher El-Kady, jedan od suautora studije.

Prednost "biološkog superkondenzatora" je i u veličini. Moderni pacemakeri su debeli 6 do 8 milimetara i veličine kovanice od 5 kuna, a pola njegove veličine otpada na bateriju. Novi "biološki superkondenzator" je debeo samo 1 mikrometar, što je tanje od ljudske kose, a može se prilagoditi kretanjima tijela bez ikakvih mehaničkih oštećenja. Uz to, kapacitet mu je veći od litijskih baterija koje se trenutno koriste u pacemakerima.

"Za razliku od baterija koje koriste kemijske reakcije koje uključuju otrovne kemikalije i elektrolite kako bi pohranile energiju, biosuperkondenzator pohranjuje energiju koristeći dostupne ione iz krvnog seruma", pojasnio je Islam Mosa, student iz Connecticuta i prvi autor studije.

Iako superkondenzatori još uvijek nemaju široku primjenu u medicinskim uređajima, ovo otkriće moglo bi potaknuti njihovo brže uvođenje.

"Kako bi bili učinkoviti, pacemakeri bez baterije moraju imaju superkondenzatore koji mogu pohraniti i prenijeti energiju, a komercijalno dostupni superkondenzatori su previše spori da bi to funkcioniralo. Naše istraživanje fokusirano je na posebno dizajniranim superkondenzatorima koji efikasno prikupljaju energiju i kako ih napraviti kompatibilnima s ljudskim tijelom", istaknuo je El-Kady.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti