Biste li platili 1,5 milijuna dolara za originalno Appleovo računalo napravljeno u garaži Stevea Jobsa?

Model koji je ponuđen na prodaju još uvijek je u originalnom drvenom kućištu, a dolazi s ekranom Sony TV-115, originalnom tipkovnicom Datanetics Version D te priključkom za struju.

Martina Čizmić | 05.02.2021. / 10:31

Appleova računala nikad nisu bila jeftina, a s godinama, cijena onih s početka tvrtkinog postojanja raste u nebesa. Tako je nedavno na aukciji u SAD-u ponuđeno originalno Appleovo računalo iz 1970-ih godina.

Radi se o samo jednom od šest Apple-1 modela u originalnom drvenom kućištu koji su još uvijek u privatnim rukama i rade, 44 godine nakon predstavljanja, dok je još pet računala u muzejima. 

Apple 1 predstavili su u travnju 1976. godine suosnivači Applea, Steve Jobs i Steve Wozniak. Računalo je vlastitim rukama izradio Wozniak u garaži Jobsovih roditelja u Mountain Viewu u Kaliforniji. 

Model koji je ponuđen na prodaju još uvijek je u originalnom drvenom kućištu, a dolazi s ekranom Sony TV-115,  originalnom tipkovnicom Datanetics Version D te priključkom za struju. 

Kolekcionari i ljubitelji Applea, koji požele imati ovo računalo u svojoj kolekciji morat će izdvojiti nešto više novca nego što bi potrošili za trenutno aktualne Appleove modele. Naime, početna cijena je sitnih 1,5 milijuna dolara, a očekuje se da će još rasti. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti