Bitka na tržištu čipova: Broadcom kupuje Qualcomm?!

Broadcom i Qualcomm trenutačno su žestoki rivali na tržištu, no uskoro bi se sve moglo promijeniti.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 07.11.2017. / 07:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako ova priča postane stvarnost, a svi su gotovo pa uvjereni da hoće, pretočit će se u jednu od najvećih financijskih investicija na IT tržištu ove godine. Uz financijski dio apsolutno nije zanemarivo ni ono što se događa iza kulisa, jer su Broadcom i Qualcomm trenutačno jasno definirani kao žestoki rivali i prepoznatljivi brendovi u segmentu proizvodnje čipova. Nakon početnih glasina i šuškanja potvrđeno je kako Broadcom doista namjerava kupiti Qualcomm, i to za iznos koji će mnogima izgledati apsolutno sulud i nerealan, iako zapravo uopće nije.

Prvotne špekulacije kretale su se oko iznosa od otprilike 100 milijardi američkih dolara, koliko je navodno Broadcom bio spreman iskrcati za kupovinu Qualcomma. Na kraju se ispostavilo da je taj iznos još veći, tako je potvrđeno da će Broadcom službeno predstaviti ponudu u visini od 130 milijardi dolara (844 milijardi kuna), što će po mnogima biti dovoljno da vodstvo Qualcomma pristane. Razlog za ovakav poslovni potez, naravno, kao i uvijek u ovakvim situacijama, krije se u financijskim problemima “neprijateljske strane”, u ovom slučaju Qualcomma koji ne stoji baš najbolje.

Bez obzira na to što je, primjerice, za 2016. godinu Broadcom bio na petom mjestu svjetske ljestvice proizvođača čipova, dok je Qualcomm bio treći, gotovo konstantni sudski procesi koje vodi Qualcomm i te kako su iscrpili ovu kompaniju. Cinici će reći kako je Qualcommu, kada su tužbe u pitanju, posebno omiljena meta Apple, što i nije daleko od istine, ali izgleda da sudski procesi donose ovoj kompaniji mnogo više štete nego koristi, a to su prepoznali u Broadcomu i krenuli u akciju koja je izazvala ogromno zanimanje u IT svijetu, ali i na burzama.

Za sada nema informacija o tome kada bi se mogao očekivati službeni odgovor iz Qualcomma, no Broadcom je, primjerice, već najavio da će svoje sjedište dislocirati iz Singapura i pozicionirati ga u Sjedinjene Američke Države ako u suprotnom taboru prihvate njihovu ponudu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti