Bivši Googleov CEO pokrenuo startup s ciljem masovne proizvodnje AI vojnih dronova

Nakon što je napustio Google sudjelovao je radu odbora američkog ministarstva obrane te u Nacionalnoj sigurnosnoj komisiji za umjetnu inteligenciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.01.2024. / 18:49

Eric Schmidt (Foto: Afp)

Eric Schmidt dobro je poznato ime u svijetu tehnologije. Zajedno s osnivačima Larryjem Pageom i Sergeyem Brinom podigao je Google, u kojem je bio izvršni direktor, do pozicije jedne od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu. Na poziciji CEO-a ostao je do 2011., nakon čega obnašao dužnost predsjednika do 2015. godine.

Eric Schmidt Bivši šef Googlea upozorio: Umjetna inteligencija za nekoliko bi godina mogla naštetiti čovječanstvu

Svoju karijeru nastavio je u američkom ministarstvu obrane, odnosno njihovom odboru za inovacije te u Nacionalnoj sigurnosnoj komisiji za umjetnu inteligenciju u kojoj je proveo nekoliko godina. Svoju uključenost u vojnu politiku te poznavanje umjetne inteligencije iskoristio je i za osnivanje vlastitog startupa o kojem se nedavno pisalo, a ovaj su tjedan objavljene nove informacije. Prema njima, Schmidtov startup nazvan je White Stork, a fokusiran je na razvoj AI dronova.

White Stork planira masovnu proizvodnju bespilotnih letjelica koje bi za odabir svojih meta koristile - umjetnu inteligenciju. Konkretni detalji o projektu još nisu poznati tako da je na temelju nepotpunih informacija teško donositi zaključke, no projekt prilično podsjeća na ideju o robotima ubojicama. Podsjetimo, takvi roboti, protiv kojih su brojni znanstvenici već pisali peticije i tražili zaustavljanje njihova razvoja, mogli bi sami donositi odluke o metama napada. Možemo samo zamisliti kakav bi kaos mogao nastati ako bi AI donijela krive odluke i napala civile ili svoju vojsku.

Naravno, postoji mogućnost da bi se umjetna inteligencija koristila samo za prepoznavanje meta napada, no da bi konačnu odluku i dalje donosili ljudi koji bi s udaljenog mjesta potvrdili napad.

Vojni dron, ilustracija Pentagon postrožio pravila za implementaciju umjetne inteligencije u vojne svrhe, no što kažu javnost i stručnjaci?

U ranijim intervjuima Schmidt je upozoravao kako je američka vojska spora u usvajanju novih tehnologija, a govoreći za Wired spomenuo je i kako se ponekad pojavi novo oružje koje u potpunosti može promijeniti stvari na tržištu, odnosno bojištu. On je uvjeren kako bi upravo AI mogla donijeti takvu revoluciju, a čini se kako sa svojim startupom i on želi sudjelovati u toj revoluciji naoružanja koje koristi umjetnu inteligenciju.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti