Pentagon postrožio pravila za implementaciju umjetne inteligencije u vojne svrhe, no što kažu javnost i stručnjaci?

Pentagonova pravila vezana za razvoj i korištenje umjetne inteligencije suočena su sa skepticizmom, jer i dalje postoji zabrinutost zbog nenamjerne eskalacije korištenjem takvog autonomnog oružja.

Branimir Vorša | 24.01.2024. / 11:35

Vojni dron, ilustracija
Vojni dron, ilustracija (Foto: Getty Images)

U pokušaju rješavanja zabrinutosti oko potencijalnog razvoja 'robota ubojica', Pentagon je implementirao strože propise za razvoj i korištenje umjetne inteligencije u vojne svrhe, zahtijevajući odobrenje prije implementacije takvih autonomnih sustava. Michael Horowitz, zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane, pojasnio je da direktiva ne zabranjuje razvoj sustava, ali ima za cilj definirati prihvatljive parametre i osigurati odgovorno ponašanje u stvaranju smrtonosnih autonomnih sustava.

Skepticizam javnosti i stručnjaka

Terminator robot Uspon Terminatora? Znanstvenici razvili samoiscjeljujuću sintetičku kožu koja bi robote ubojice mogla učiniti još opasnijima

Unatoč uvjerenju Pentagona da bi ažuriranja trebala ublažiti zabrinutost javnosti, skepticizam ipak ostaje. Pojavile su se online rasprave, a neki su izrazili sumnju. Ako Pentagon kaže da to ne rade, oni to rade, jedna je od takvih skeptičnih komentara.

Američko ministarstvo obrane aktivno modernizira svoj arsenal autonomnim oružjem, uključujući bespilotne letjelice i tenkove, sposobnim za autonomno donošenje odluka pri odabiru i napadu na ciljeve.

Mark Brakel iz američkog Instituta za budućnost života (FLI) izrazio je zabrinutost zbog potencijala nenamjerne eskalacije, naglašavajući rizik od oružja pokretanog umjetnom inteligencijom koja pogrešno tumači podražaje i uzrokuje katastrofalne ishode bez ljudske kontrole.

To oružje nosi ogroman rizik od nenamjerne eskalacije, rekao je Brakel za Daily Mail.

Dok američko ministarstvo obrane potiče globalnu suradnju u nadzoru nad oružjem umjetne inteligencije, Brakel dovodi u pitanje utjecaj direktive. Tek trebamo vidjeti bilo kakve dokaze da promjene u direktivi imaju značajan utjecaj na razvoj oružja, ističe.

Pentagon predan izgradnji povjerenja

Pentagonova inicijativa, Replicator, ima za cilj postaviti tisuće autonomnih vozila s umjetnom inteligencijom do 2026. godine, kako bi se mogli suprotstaviti protivnicima poput Kine i Rusije. Zamjenica ministra obrane Kathleen Hicks naglasila je potrebu za brzim pomakom u vojnim inovacijama prema manjim, pametnijim i isplativijim platformama.

Razvoj autonomnih vojnih sustava nije ekskluzivan za SAD, budući da Kina i Rusija također posjeduju arsenale pokretane umjetnom inteligencijom koji su trenutno raspoređeni u sukobima. Horowitz, međutim, naglašava predanost Pentagona izgradnji povjerenja javnosti i poštivanju međunarodnog humanitarnog prava.

Kamo srljamo?

Robot ubojica Hoće li se spriječiti razvoj robota ubojica? Napravljen je prvi korak prema dogovoru o korištenju AI-a u vojne svrhe

Anna Hehir iz FLI-ja novonastalu situaciju uspoređuje s nuklearnom erom, pozivajući na oprez i globalnu suradnju kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice.

Rekla bih da Pentagon gleda na korištenje umjetne inteligencije u vojne svrhe kao na početak nuklearne ere. Dakle, to je nova tehnologija koju ne razumijemo, a ako ovo promatramo kao utrku u naoružanju, što Pentagon radi, onda srljamo u globalnu katastrofu, rekla je Heir za The Hill.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti