Uspon Terminatora? Znanstvenici razvili samoiscjeljujuću sintetičku kožu koja bi robote ubojice mogla učiniti još opasnijima

Američki znanstvenici napravili su samozacjeljujuću sintetičku kožu te je okarakterizirali kao najbližu stvar futurističkoj sintetičkoj koži iz filmske franšize Terminator.

Branimir Vorša | 06.06.2023. / 15:00

Terminator robot
Terminator robot (Foto: Afp)

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford razvili su novu samozacjeljujuću sintetičku kožu, koja bi mogla imati implikacije na razvoj naprednih robota. Koža, izrađena od silikona i polipropilen glikola, pokazuje svojstva istezanja slična ljudskoj koži i može se sama poravnati pomoću magnetskih svojstava.

Kada se zagriju, oba polimera se omekšavaju i teku, vraćajuće se u kruti oblik dok se hlade. Proces samoporavnavanja i zacjeljivanja događa se unutar otprilike 24 sata, nakon što se koža zagrije na oko 70 stupnjeva Celzija.

Veganska koža napravljena od gljiva, ilustracija Poderali ste omiljenu kožnu jaknu? U budućnosti bi se ona sama mogla popraviti

Američki znanstvenici vjeruju da bi njihovo otkriće moglo dovesti do stvaranja mekih robota koji mogu promijeniti oblik i osjetiti vlastite deformacije na zahtjev, a Daily Mail piše da bi to u konačnici moglo transformirati ratovanje.

Sposobnost kože da se automatski preinači tijekom zacjeljivanja, značajan je korak prema repliciranju složenosti ljudske kože, koja se sastoji od višestrukih slojeva koji se pravilno ponovno sastavljaju tijekom procesa zacjeljivanja. Znanstvenici su koristili tehniku ​​nanošenja slojeva sličnu onoj kod ljudske kože kako bi razvili svoj inovativni materijal. Svaki se sloj može projektirati tako da osjeti toplinske, mehaničke ili električne promjene. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Science.

Zanimljiva usporedba

Tim sa Stanforda usporedio je njihovu sintetičku kožu s futurističkom e-kožom, koju je nosio lik kiborga Arnolda Schwarzeneggera u popularnoj holivudskoj franšizi "Terminator".

Struktura kože, sastavljena od dugih molekularnih lanaca povezanih dinamičkim vodikovim vezama, omogućuje opetovano istezanje bez kidanja, slično lateksu. Razlog zbog kojeg je tim sa Stanforda koristio silikon i polipropilen glikol (PPG), jest zbog njihovih mehaničkih svojstava, karakteristika sličnih gumi i biokompatibilnosti. Dodatak magnetskih materijala omogućuje koži da se sama sastavi iz zasebnih dijelova.

Znanstvenici predviđaju da bi se ova samoizlječiva koža mogla koristiti u uređajima koji se mogu oporaviti od ekstremnih oštećenja. Na primjer, zamislite uređaj koji bi se mogao autonomno rekonstruirati kada bi se rastrgao na komade.

Slika nije dostupna Ova e-koža omogućuje ljudima da osjećaju što roboti rade i upravljaju daljinski s njima

Budući planovi uključuju stvaranje što tanjih slojeva kože i uključivanje raznih funkcija. Trenutni prototip fokusiran je na senzor tlaka, ali bi se mogli integrirati dodatni slojevi za senzor temperature ili naprezanja.

Znanstvenici sa Stanforda također predviđaju aplikacije i izvan robotike, kao što su neinvazivni medicinski tretmani. Zamišljaju robote koji se mogu progutati u komadima i zatim se sami sastaviti unutar tijela. Dodatno, tehnologija bi se mogla koristiti za stvaranje multisenzornih, samoiscjeljujućih elektroničkih maski koje pružaju osjećaj dodira.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti