Poderali ste omiljenu kožnu jaknu? U budućnosti bi se ona sama mogla popraviti

Materijali na bazi micelija već se koriste u različitim industrijama, no novi pristup proizvodnji takvog prirodnog materijala, omogućuje i njegov samopopravak.

Martina Čizmić | 07.05.2023. / 08:49

Veganska koža napravljena od gljiva, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle i Sveučilišta Northumbria u Velikoj Britaniji otkrili su da potencijalno rješenje za problem s kojim se svatko susreo barem jednom u životu - rupu na omiljenom komadu odjeće.

Kako piše Science Alert, znanstvenici su otkrili da se tanke niti, koje proizvode brojne gljive, mogu koristiti kao biorazgradivi, nosivi materijal s neobičnom sposobnošću - samopopravka.

E-koža Ova e-koža omogućuje ljudima da osjećaju što roboti rade i upravljaju daljinski s njima

Tijekom istraživvanja, znanstvenici su se usredotočili na gljivicu Ganoderma lucidum, koja proizvodi kožu od niti poznatih kao hife, a koje se potom spajaju u strukturu koja se naziva micelij. Otkrili su kako je od tih niti moguće stvoriti materijal sličan koži, koji bi zadovoljio veganske, ekološke i modne standarde. Iako je u modnim krugovima već poznata "veganska koža od gljiva", postupak koji su znanstvenici otkrili omogućava da se ona sama popravi nakon manjih oštećenja.

Rezultati sugeriraju da materijali micelija mogu preživjeti u suhim i oligotrofnim okruženjima , a samoizlječenje je moguće uz minimalnu intervenciju nakon dvodnevnog perioda oporavka, pišu istraživači u radu objavljenom u časopisu Advanced Functional Materials.

Materijali na bazi micelija već se koriste u različitim industrijama, no novi pristup proizvodnji takvog prirodnog materijala, omogućuje i njegov samopopravak. Jedina je kvaka - materijal se mora postaviti u slične uvjete u kojima je rastao.

Slika nije dostupna Švedski znanstvenici proizveli najuvjerljiviju umjetnu kožu dosad koristeći sastojke koje možete pronaći i kod kuće

Sposobnost ovog regenerativnog micelijskog materijala da zacjeljuje mikro i makro nedostatke otvara zanimljive buduće izglede za jedinstvene primjene proizvoda u zamjenama za kožnu robu kao što su namještaj, automobilska sjedala i modna odjeća, pišu istraživači .

Iako su znanstvenici uvjereni da bi ovakvi materijali mogli u budućnosti biti u punoj primjeni, vjerojatno još neko vrijeme nećete moći kupiti kožnu jaknu koja se sama popravlja kad ju negdje zaderete. No, potencijal je tu i mogao bi omogućiti korištenje "kože" u novim proizvodima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti