Rat u Ukrajini ozbiljno prijeti pokušaju reguliranja korištenja "robota ubojica": "Ako Rusija rasporedi to oružje..."

Ako Rusija upotrijebi autonomno oružje u Ukrajini, stavovi oko regulacije takozvanih "robota ubojica" mogli bi se promijeniti, upozoravaju stručnjaci.

Branimir Vorša | 13.07.2022. / 13:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodni pokušaji da se regulira korištenje autonomnog oružja, koje se ponekad naziva i "robotima ubojicama", bezuspješni su i mogu biti potpuno poremećeni ako se takvo oružje koristi u ratu u Ukrajini i ako ga se ocijeni učinkovitim na bojnom polju.

Nije poznato da se dosad bilo koja država koristila autonomnim oružjem. Njegova potencijalna upotreba je kontroverzna jer bi to oružje biralo i napadalo ciljeve bez ljudskog nadzora. Skupine za kontrolu naoružanja vode kampanju za stvaranje obvezujućih međunarodnih sporazuma koji bi pokrivali njihovu upotrebu, poput onih koje imamo za kemijsko i biološko oružje, prije nego što se ono rasporedi u vojnu službu. Međutim, trenutačni svjetski događaji koče taj napredak.

Skupina stručnjaka iz Ujedinjenih naroda održava svoj posljednji sastanak o autonomnom oružju od 25. do 29. srpnja. Zapravo to pitanje razmatraju još od 2017. godine i zasad oko toga još uvijek nema dogovora. Rusija se protivi međunarodnoj pravnoj kontroli i sada bojkotira rasprave iz razloga koji se odnose na njezinu invaziju na Ukrajinu, čineći jednoglasni dogovor nemogućim.

Proces Ujedinjenih naroda djeluje prema mehanizmu konsenzusa, tako da nema šanse za opću zabranu autonomnog oružja. Ipak, još uvijek može postojati put za napredak kroz široko usvajanje kodeksa ponašanja, kaže Gregory Allen iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

Direktiva 3000.09 kao moguć obrazac za regulaciju

Takav kodeks mogao bi se temeljiti na Direktivi 3000.09, prvoj nacionalnoj politici o autonomnom oružju, koja je uvedena u SAD-u 2012. godine. Ta se direktiva sad ponovno razmatra, prema uvjetu Pentagona da ta pravila revidiraju svakih 10 godina.

Allen kaže da je Direktiva 3000.09 široko pogrešno shvaćena kao da zabranjuje autonomno oružje u SAD-u. Njime se zapravo postavljaju kriteriji koje takvo oružje mora zadovoljiti i zahtjevan proces odobravanja, s ciljem minimiziranja rizika za prijateljske snage ili civile. Postoje iznimke, poput proturaketnih sustava i mina. Allen kaže da su pravila toliko stroga jer zahtijevaju potvrdu od najvišeg časnika američke vojske, na primjer, da nijedan sustav još nije predan na pregled.

Rat u Ukrajini mogao bi promijeniti stavove

Ako Rusija upotrijebi autonomno oružje u Ukrajini, stavovi bi se mogli promijeniti. Rusija ima lutajuće streljivo KUB, koje se može koristiti u autonomnom načinu rada. Imaju mogućnost čekanja u određenom području i napada kada uređaj otkrije metu. Allen sumnja da su korišteni autonomno, ali kaže da je Rusija poslala slično lutajuće streljivo Lancet svojim trupama u Ukrajini u lipnju. Imaju sposobnost pronalaženja i napada na ciljeve bez nadzora. No, nema izvješća da je bilo koji od njih korišten u autonomnom načinu rada.

Mogu jamčiti, ako Rusija rasporedi to oružje, neki ljudi u američkoj vladi će se zapitati trebamo li sada ili ćemo kasnije trebati usporedive sposobnosti za učinkovito odvraćanje, kaže Allen.

Mark Gubrud sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu također kaže da će bilo kakva izvješća o korištenju autonomnog oružja u Ukrajini povećati entuzijazam Zapada za takvo oružje ili otpor pozivima na kontrolu naoružanja.

Allen kaže da streljivo Lancet vjerojatno neće zadovoljiti kriterije Direktive 3000.09, koja zahtijeva manje od jedne u milijun pogrešaka. To je lakše postići protuzračnim projektilima nego oružjima poput Lanceta, koje treba razlikovati vojne kamione od mnogih drugih vozila poput školskih autobusa.

Povećan interes za autonomnim oružjem

Dodaje i da će opsežna uporaba radiofrekvencijskog ometanja u Ukrajini, koja prekida kontakt između ljudskih operatera i bespilotnih letjelica, povećati interes za autonomna oružja, za čije održavanje nije potrebna veza.

Gubrud pak izražava sumnju da će se u reviziji direktive 3000.09 tražiti stroža pravila. Allen također kaže da revizija direktive vjerojatno neće puno promijeniti, ali može dodati detalje o problemima poput strojnog učenja i kada napredak zahtijeva ponovnu procjenu sustava.

U nedostatku obvezujućih međunarodnih zakona ili kodeksa ponašanja, autonomno oružje će se nastaviti razvijati. Sukobi poput trenutačnog u Ukrajini potaknut će potražnju za novim i boljim oružjem i moglo bi biti samo pitanje vremena kada će roboti ubojice napredovati na bojnom polju.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti