BMW predstavio iX koncept: Mijenja boje poput kameleona

Zahvaljujući E ink tehnologiji, BMW-ov prototip iX ima nešto što drugi automobili nemaju - može mijenjati boje, ali samo u crno-bijelom spektru.

Branimir Vorša | 06.01.2022. / 12:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

BMW je na tehnološkom sajmu CES 2022 pokazao aplikaciju elektroforetske tehnologije koja se nalazi u takozvanoj E tinti (E ink) na iX prototpiu svojeg automobila.

Automobil je nazvan iX Flow i može pomoću navedene tehnologije gotovo trenutno promijeniti svoju vanjsku boju. No kako ta tehnologija zapravo radi?

iX ima poseban omot koji prenosi različite pigmente boje prema površini putem električne stimulacije. Učinak promjene boje je raznolik i sam taj omot omogućuje njegovu raznolikost.

Implementacija E tinte ima dvije ključne pogodnosti. Prva je da to otvara čitav novi svijet mogućnosti kad je riječ o prilagođavanju vozila potrebama vlasnika, omogućujući promjenu boje i dizajna prema raspoloženju i/ili ugođaju.

Automobil postaje izraz različitih raspoloženja i okolnosti u životu, rekla je na predstavljanju Stella Clarke, menadžerica na iX projektu.

Zasad, boje koje iX može mijenjati samo su u crno-bijelom spektru.žžDruga pogodnost je povećana učinkovitost, u smislu očuvnaja energije unutar vozila, jer pri vrućim ljetnim danima automobil može biti u potpunosti bijel i tako se manje zagrijavati, a zimi potpuno crn tako da upije što više sunčeve topline i zagrije prostor u kabini.

Iz BMW-a tvrde da se na taj način može smanjiti korištenje klime u eutomobilu, što u konačnici povećava i učinkovitost vozila.

Tehnologija E tinte je ista ona koja se koristi u takozvanim tablet e-čitačima, a omot oko iX-a napravljen je od segmenata e-papira. TO je ir azlog zašto je promjena boje zasad samo na crno-bijeloj razini. Jednog dana i s daljnjim razvojem te tehnologije, automobili bi mogli postati pravi kameleoni.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti