Bojite se vode? Dubine mediteranskog podmorja možete istraživati na sigurnoj udaljenosti pomoću virtualne stvarnosti

Projekt MeDryDive korištenjem pametnih telefona omogućuje doživljaj ronjenja kroz digitalne aktivnosti i aplikacije kreirajući tako virtualnu stvarnost istraživanja podmorja Hrvatske, kao i Grčke, Italije i Crne Gore.

Martina Čizmić | 20.05.2021. / 16:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prirodne i kulturne ljepote Hrvatske na glasu su u cijelom svijetu, a posebnu pozornost posljednjih godina privlači jadransko podmorje. No, nemaju svi priliku zaroniti i iz prve ruke iskusiti sve što Jadran skriva. Stoga im je u pomoć priskočila digitalna tehnologija. Točnije, virtualna stvarnost.

Projekt MeDryDive korištenjem pametnih telefona omogućuje doživljaj ronjenja kroz digitalne aktivnosti i aplikacije kreirajući tako virtualnu stvarnost istraživanja podmorja Hrvatske, kao i Grčke, Italije i Crne Gore.

Hrvatska IT tvrtka “Novena”, zajedno sa šest partnera iz tri Mediteranske zemlje: Italije, Grčke i Crne Gore, u sklopu EU projekta iz programa COSME, osmislila je i oblikovala inovativni transnacionalni turistički proizvod “Zaroni u prošlost”. Kako bi omogućujući ronilačko iskustvo promovirali podmorje Mediterana roniocima - ali i onima koji se s tim iskustvom tek trebaju upoznati - kreirani su edukativni, informativni i zabavni sadržaji: virtualne (VR) i proširene (AR) stvarnosti, 3D modeli, videozapisi i igrice.

“Zaroni u prošlost” (Dive in past) kombinira ronilačke i ne ronilačke aktivnosti. Dizajniran je da doživljajem priča iz podmorja privuče posjetitelje iz cijelog svijeta kako bi uživali u prekrasnim podvodnim krajolicima i otkrili kulturu ronjenja kroz digitalne aktivnosti i aplikacije te da ih potakne na ronjenje, ronjenje s maskom i mnoge morske aktivnosti koje uvode u otkrivanje čudesnih mediteranskih podvodnih kulturnih lokaliteta.

Korištenje inovativnih tehnologija u turizmu na moderan način promotivni sadržaj donosi u svakodnevicu, na naše pametne telefone. Time se olakšava pristup svakom korisniku. Atraktivnim sadržajima pruža mu se mogućnost da doživi okus izvornog iskustva i potakne ga da ga proživi i u stvarnosti. Posebno nam je drago bilo razviti interaktivno multimedijsko rješenje te u virtualnu i proširenu stvarnost prenijeti priču o potonulom brodu Gnalić, jednom od najznačajnijih post-srednjovjekovnih nalazišta na Mediteranu, koje se nalazi nedaleko Biograda na Moru,  o značaju i važnosti sudjelovanja istaknuo je direktor tvrtke “Novena” Ervin Šilić.

Pomoću proširene stvarnosti (AR) koju omogućuje MeDryDive AR statične fotografije pretočene su u video prikaz najspektakularnijih lokaliteta koji čuvaju tajne drevnih olupina. Koristeći interaktivni AR letak s podvodnim video zapisima, u iskustvu kopnenih i morskih aktivnosti korisnici aplikacija mogu uživati u odabranim turističkim atrakcijama u Hrvatskoj - Brodolom Gnalić, otok Gnalić kod Pašmana, u Italiji - Potopljeni Nimfaj, Podvodni arheološki park Baiae, u Crnoj Gori - Olupina Orešta, Budva, u Grčkoj - brodolom Peristera, Alonnisos. Stavljajući svoj pametni telefon u kartonske naočale odsad i vi možete gledati VR prezentaciju 3D modela podvodnih mjesta u Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji i Crnoj Gori.

Zaroniti u prošlost može se i kroz ozbiljnu igru - Serious game, namijenjenu starijoj djeci i odraslima, koja omogućava igračima da virtualno zarone na nekim od najprivlačnijih mjesta podvodne kulturne baštine Sredozemnog mora i istraže tajne podvodnog svijeta uz zagonetke i misije. Podvodne olupine koje su zauvijek otišle u zaborav zahvaljujući sustavnim povijesnim istraživanjima i VR tehnologijama otkrivaju svoje burne životne priče. Aplikacija za virtualnu stvarnost MeDryDive VR omogućuje pokretanje okruženja virtualne stvarnosti i otkrivanje čudesnih povijesnih priča iz kulturne baštine mediteranskog podmorja.

Aplikacije su dostupne za iOS i Android pametne uređaje na službenoj stranici projekta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti