Borba za nezavisnost Katalonije vodi se i na internetu

Katalonci su odlučni provesti referendum, unatoč blokadama, a informacije se dijele putem društvenih mreža.

Martina Čizmić | 30.09.2017. / 20:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Borba za nezavisnost Katalonije vodi se na ulicama te Španjolske pokrajine, u medijima, ali i na internetu. I dok se španjolska vlada koristi svim sredstvima ne bi li onemogućila provođenje ovog referenduma, španjolski sudovi od Googlea su zatražili da izbriše aplikaciju koja bi pobornicima referenduma trebala dati informacije o glasačkim mjestima i skupovima podrške.

No, španjolska policija otišla je i korak dalje. U tjednu uoči predviđenog referenduma policija je upala i pretražila prostore Fundacio puntCAT, insititucije koja upravlja katalonijskom domenom te uhitila jednog od čelnika te institucije.

Racija je iskorištena i kako bi se ugasile web stranice koje su glasačima nudile informacije o referendumu i glasačkim mjestima. Naravno, aktivisti su uzvratili udarac i objavili nekoliko novih, alternativnih stranica. Policija je zatvorila autore i tih stranica.

Španjolska je policija upala i u katalonski Centar telekomunikacija i tehnologije koji upravlja komunikacijama i računalima lokalne vlade. Na udaru se našla i podružnica Deutsche Telekoma, T-Systems, koja je Centru pružala računalne usluge.

U internetsku borbu za neovisnost Katalonije uključio se i autor Wikileaksa, Julian Assange. Na svom profilu na Twitteru, Assange je iskazao potporu referendumu, ali i kritizirao španjolskog premijera Mariana Rajoyu te dijelio savjete kako izbjeći digitalnu cenzuru i kontrolu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti